01.08.2011., ТАЊУГ, Курир

СОКОБАЊА – Србија је извезла 2010. скоро 20 милиона долара лековитог, ароматичног и зачинског биља, изјавио је министар пољопривреде и трговине Душан Петривић у селу Језеро крај Сокобање.

Министар Петровић је указао да узгој, производња и сакупљање тог биља има велики потенцијал у Србији, будући да је око 4.000 људи регистровано да се бави том делатношћу, али да постоје знатне могућности да тај број буде повећан.

У селу Језеро које је познато по лековитом биљу, министар је истакао да свако ко почне да се бави његовим узгојем и сакупљањем може да оствари добру зараду и да је то одлична прилика за све који су ангажовани у пољопривредом или то планирају.

„Од те делатности може свако у Србији да издржава породицу“, додао је Петровић и подсетио на мере Владе Србије које, како је рекао, тек треба да подстакну значајан раст у тој области.

Према Петровићу, држава је повећала квоте за количине биља које могу да се уберу јер је у претходном периоду коришћено само пет одсто потенцијала, а сада су удвостручене могућности фирмама које се тиме баве.

Петровић је подсетио да је од априла почела берба самониклог и ароматичног биља и додао да се у Србији биље гаји и у плантажама, што, такође, може да донесе добру зараду.

Министар указао да држава низом мера покушава да омогући боље технолошке и финансијске услове за развој те делатности и да подстакне извоз лековитог, ароматичног и зачинског биља.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *