07. 08. 2010, PRESS

ВАЉЕВО – Килограм парадајза осредњег квалитета на ваљевској пијаци кошта од 140 до 150 динара, а нешто квалитетнијег чак 180 динара. Због папрене цене, продаја парадајза на пијаци је преполовљена.

Невреме уништило поврће… Накупци подижу цене

Трговци, углавном препродавци, кажу да на овако високе цене утичу несташице парадајза на тржишту. Милојко Голубовић, који има тезгу на ваљевској пијаци, каже да су трговци принуђени да парадајз допремају из других крајева Србије.

– Парадајза слабо има у ваљевском крају, јер су олујно невреме и град у неколико наврата уништили повртњаке, тако да смо принуђени да робу најчешће купујемо у другим местима у Србији. Међутим, и тамо је слаба понуда због лошег рода. Купци се љуте на нас без разлога, јер нисмо ми ти који диктирају цену. Откада је цена парадајза скочила, продаја је преполовљена. Све је више људи који купују на комад, по два, три парадајза, неко купи килограм, а мало је оних који купују веће количине – каже Голубовић.

Произвођачи из околних ваљевских села кажу да је овогодишњи род парадајза у пластеницима преполовљен због лошег времена. Они истичу да су некада дневно брали по 300 килограма парадајза, а на истој површини ове године, због олујног невремена и града који су уништили добар део овогодишњег рода, дневно могу да уберу највише 150 килограма парадајза.

У околним општинама Колубарског округа парадајз се продаје по цени од 100 до 120 динара, међутим, поједини трговци процењују да ће, за неколико дана, килограм парадајза коштати и до 200 динара!

Поред парадајза, протеклих дана на ваљевској пијаци поскупео је краставац, тако да килограм, уместо досадашњих 50, сада кошта од 60 до 70 динара. Скочила је и цена купуса, сада кошта 50 динара. Трговци и произвођачи процењују да ће, због високих цена поврћа, многе домаћице ове године одустати од остављања зимнице

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *