19.08.2011., Capital

БАЊАЛУКА, Берба кукуруза у Српској треба да почне почетком септембра, а цијена ове житарице не престаје да расте из дана у дан, рекао је “Гласу Српске” предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара РС Владимир Усорац.

Он је нагласио да је за килограм кукуруза ових дана у Српској потребно издвојити 60 фенинга, те додаје да ће највјероватније та цијена у септембру достићи 80 фенинга.

– Суша је умањила приносе кукуруза за око 70 одсто, због чега ове житарице скоро да и нема на тржишту и њена вриједност не престаје да расте – казао је Усорац и додао да су се на кукуруз негативно одразиле и садашње високе температуре.

Према његовим ријечима, под кукурузом у Српској је засијано око 90.000 хектара обрадивог земљишта, а према првим процјенама, приноси ће се кретати од једне до двије тоне по хектару.

– Да је све било у реду и да кукуруз није уништен, приноси би износили десет тона по хектару – казао је Усорац.

Он је нагласио да кукуруз у свом развоју касни и до мјесец, те да укупна штета на усјевима изазвана сушом износи више од милијарду марака.

Недостаје кукуруза

У Републичкој дирекцији за робне резерве рекли су да би у робним резервама требало да буде 10.000 тона кукуруза, а тренутно има око 3.700 тона.

У Дирекцији кажу да ће недостатак надомјестити позајмицом из Србије или увозом из других земаља, након што пољопривредници врате потребне количине кукуруза за преузети репроматеријал.

– Ратари имају рок до 30. новембра да за килограм добијеног репроматеријала врате 2,1 килограм пшенице или 2,3 килограма кукуруза – казали су у Дирекцији. Глас Српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *