24.08.2011., Capital

БАЊАЛУКА, Цијене кукуруза у БиХ расту из мјесеца у мјесец, па тренутно килограм кошта од 0,55 до чак 0,75 КМ по килограму, што је двоструко више него прошле године, тврде пољопривредници.
На сточној пијаци у Бањалуци цијена сто килограма кукуруза креће се од 62 до 70 КМ, а продавци упозоравају да је та цијена дупло виша него 2010.

Илија Стојак, предсједник Удружења пољопривредника Тузланског кантона, такође је навео да тренутно кукуруз кошта од 65 до чак 75 КМ за сто килограма.

“Цијене кукуруза ће ићи само горе, то је евидентно након ових силних суша и смањења приноса. Код нас у ФБиХ посебно је тешка ситуација јер зависимо од увоза, пошто скоро и да немамо домаћу производњу”, навео је Стојак.

Он је казао да ће због тога сточари бити принуђени да смањују број животиња, јер неће моћи да обезбиједе довољне количине сточне хране.

Остоја Николић, предсједник Удружења пољопривредника “Сточар” из Бијељине, казао је да нико од домаћих пољопривредника не продаје свој кукуруз, јер га чувају за себе како не би дошли у ситуацију да морају куповати.

“Ове године кукуруза нема уопште, род је врло лош, суша нам је нанијела огромну штету, која се једноставно не може надокнадити. Цијене ће до краја године још расти, тако да нам остаје само да се молимо Богу”, казао је Николић.

Он је навео да ће се у најтежој ситуацији наћи сточари, јер неће имати одакле обезбиједити довољно сточне хране, због чега ће бити присиљени да продају сточни фонд.
Владимир Усорац, предсједник Удружења пољоприврердника и фармера РС, потврдио је да цијена кукуруза стално расте и додао да је основни разлог суша.

“Килограм кукуруза кошта око 0,60 КМ, а до јесени ће поскупјети и до 0,80 КМ по килограму. Суша је умањила приносе кукуруза за око 70 одсто, због чега ове житарице скоро да и нема на тржишту и њена вриједност не престаје да расте”, истакао је Усорац.
Он је навео да је, према његовим процјенама, у РС кукурузом засијано око 90.000 хектара обрадивог земљишта, а приноси ове житарице би се могли кретати од једне до двије тоне по хектару.

Сеад Јелеч, секретар Удружења пољопривредника БиХ, казао је да нема никакве разлике између цијена кукуруза у РС и ФБиХ и да је ситуација веома слична и када су у питању приноси.

“Ми зависимо од увоза ове житарице, због чега зависимо и од рода кукуруза у свијету и од цијена. С обзиром на то да су приноси ове године драстично подбацили, може се очекивати драстично поскупљење до краја године”, казао је Јелеч.

Он је истакао да се, с обзиром на то да тренутно цијена ове житарице на берзама износи око 0,40 КМ по килограму, може очекивати да ће до краја године, након завршетка бербе, доћи до великог поскупљења.

Недостаје и у резервама

Радован Самарџија, директор Дирекције за робне резерве РС, казао је да се тренутно у робним резервама налази 3.700 тона кукуруза, а да би за потребе РС требало да буде 10.000 тона.
“Ситуације је таква јер су прошле године пољопривредницима отписани дугови за регрес који су добили, па нису вратили житарице. Надам се да ћемо ове године након што буду враћене житарице за регрес, у робним резервама имати 10.000 до 20.000 тона житарица”, навео је Самарџија. Независне новине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *