24.08.2011., Агробизнис

Високе температуре убрзавају жетву и омогућавају да се ослободе површине за припрему земљишта за сетву пшенице, али и умањују приносе

БЕОГРАД, 24. августа – Високе температуре убрзале су зрење свих ратарских култура, па су жетва сунцокрета и соје и вађење шећерне репе у Србији почели десетак дана раније него што је то уобичајено, а приноси су нешто нижи од очекиваних, речено је данас Танјугу у Привредној комори Србије (ПКС).

Услед актуелних временских прилика, зрење кукуруза такође је убрзано и очекује се да око 10. септембра почне берба раних хибрида кукуруза, изјавио је секретар Удружења за пољопривреду ПКС Милан Простран.

„Високе температуре убрзавају жетву и омогућавају да се ослободе површине за припрему земљишта за сетву пшенице, али и умањују приносе у односу на оно што је било очекивано“, истакао је Простран, напомињући да још увек нема званичних статистичких процена.

Он је указао да је најпре почела овогодишња производна кампања шећерне репе, а очекује се да ће бити произведено између 350.000 и 400.000 тона (т) шећера.

Са прерадом шећерне репе овогодишњег рода најпре су почеле фабрике компаније „Суноко“, а ових дана ће то учинити и фабрике осталих произвођача, рекао је Простран.

Према подацима Републичког завода за статистику, шећерна репа је засејана на око 56.000 хектара (ха), што је за око 10.000 ха мање него лане, па ће укупна производња бити нешто нижа, али ће задовољити домаће потребе и извозне квоте, рекао је Простран.
„Дигестија је за сада добра, приноси (шећерне репе) су доста добри и крећу се од 50 до 55 т/ха“, додао је Простран.

Жетва сунцокрета на укупно 177.000 ха почела је десетак дана раније него то што је било уобичајено претходних година, а разлог за то су високе температуре, рекао је Простран.

„Први резултати говоре да су приноси нешто нижи од просечних и крећу се од 1,8 до две т/ха“, прецизирао је он, објашњавајући да је реч о ранијим хибридима који по правилу имају ниже приносе, а очекује се да ће код средње касних и каснијих хибрида бити од 2,2 т/ха до 2,5 т/ха, што је на нивоу просека.

Приноси соје која се налази на укупној површини од 166.000 ха, износе око две до 2,5 т/ха, а очекује се да касније буду нешто виши, прецизирао је Простран.

Он је рекао да је зрење кукуруза засејаног на укупно 1,26 милиона ха, такође убрзано, те се очекује да берба раних хибрида најраспострањеније домаће житарице почне око 10. септембра.

Укупна производња кукуруза биће нешто мања него него што је то било очекивано када је сетва завршена, јер је суша током јула оштетила усеве, али су кише крајем јула и поцетком августа спасиле највећи део рода, рекао је Простран, напомињући да су септембар и почетак октобар „ударни“ за бербу кукуруза.

„Ово је једна година која је врло специфична и може се третирати као просечно родна са великим утицајем високих температура на укупан род.Производња неће бити угрожена, може бити угрожен само мало принос по хектару, а обим производње ће бити нешто смањен у односу на оцекивано“, закључио је Простран.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *