25.08.2011., МПТШВ

У оквиру Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде се, у октобру 2011. године, очекује почетак имплементације пројекта Успостављање мреже података о рачуноводству на фармама у Републици СрбијиEstablishment of the Serbian Farm Accountancy Data Network.

Пројекат се финансира из предприступних IPA фондова Европске уније а предвиђено је да пројекат траје две године са буџетом од два милиона евра бесповратних средстава.

Главни резултати који се очекују од поменутог пројекта су: припрема националног плана за увођење FADN система у Републици Србији и имплементација пилот пројекта како би се тестирала методологија и успоставиле структуре, усклађивање домаћег законодавства са законодавством ЕУ у овој области, институционална изградња капацитета у контексту едукације и тренинга одговарајућих службеника и пољопривредних произвођача како би могли да примењују одговарајућу методологију узорковања, прикупљања података, организовања и анализирања добијених података, успостављање одговарајућег IT система за обраду, смештање, анализирање и чување података и ефикасно спровођење FADN-а.

Имплементацијом овог пројекта у Србији успоставиће се систем који постоји у ЕУ а чијом се применом испуњава један од битнијих предуслова у оквиру приступних преговора када је реч о делу који се односи на пољопривреду и рурални развој.

Овим ће се у великој мери допринети модернизацији пољопривредне производње и постизању бољих резултата у пољопривреди због доступности релевантних података са фарми и газдинстава који ће помоћи креаторима аграрне политике при дизајнирању одговарајућих мера које ће имати најбољи ефекат у контексту развоја пољопривредне производње у Републици Србији.

Пројекат ће имплементирати конзорцијум на челу са консултантском кућом NIRAS из Данске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *