31.08.2011., Политика

Обавезна цена кристала из Робних резерви 103 динара за килограм

Нема робе и када je има

Већ од сутра у продавницама широм Србије требало би да се нађу нове количине шећера из Робних резерви. Реч је, према уредби владе, о количини од око три хиљаде тона. Прва, августовска транша по гарантованој цени од 103 динара за килограм већ је потрошена. На тржишту се већ данима осећа несташица кристала, а тамо где га има цена му достиже и 150 динара за килограм.

– Снабдевачи су обавезни да купљени шећер из Робних резерви продају у својим објектима по јединственој малопродајној цени до 103 динара по килограму. У цену је укључена трговинска маржа, зависни трошкови, као и ПДВ од осам одсто, а продавци морају видно да обележе да шећер потиче из Републичких робних резерви – навели су у Министарству пољопривреде и трговине.

– У понуди имамо шећер по редовним ценама који кошта 109,37 динара, али оног из Робних резерви, који се продавао за 103 динара, тренутно нема. Биће га у нашим објектима од септембра – рекли су у „Универекспорту”.

И потрошачи примећују да протеклих дана на рафовима нема јефтинијег шећера из Робних резерви, већ једино оног који се продаје по редовној, знатно вишој цени. Трговци кажу да је разлог несташици то што се ова намирница у овом периоду више купује.

– Тренутно је повећана тражња шећера због сезоне припрема слатке зимнице. Такође, приметно је да грађани од интервенције Дирекције за робне резерве купују велике количине шећера и праве залихе. Преостале количине из Робних резерви које су планиране да се испоруче у наше објекте биће преузете до понедељка, а у међувремену од Дирекције очекујемо и распоред за септембарску расподелу шећера. Осим тога, јавио се и мањи застој у испоруци шећера домаћих произвођача, јер је у току откуп шећерне репе. Чим се заврши нова кампања шећера, очекујемо стабилизацију понуде овог артикла у продавницама – објаснили су у „Максију”.

Милан Простран, секретар Удружења за пољопривреду и прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије, сматра да објективних разлога за несташицу шећера нема.

– Ова ситуација би требало веома брзо да се разреши. Почела је нова кампања, раније него претходних година, и то најпре у шећерани у Врбасу, а јуче и у Сенти. Према свим показатељима, производња шећера ће ове године задовољити домаће потребе, а биће га довољно и за извоз, тако да, понављам, нема разлога за несташицу. Заправо, ми сада имамо други талас сезонске тражње. Први је био у јуну, па ће проблем са несташицом убрзо бити превазиђен – објаснио је Простран.

С. Деспотовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *