19. децембар 2010. , Бета , РТВ

Србија има огромне потенцијале у сточарству и годишње би могла произвести 14 милиона свиња, од чега би око осам милиона били тржишни вишкови за извоз, изјавио је професор Пољопривредног факултета у Новом Саду Тихомир Видовић.

Видовић је у разговору са новинарима који прате аграрну политику рекао да је извоз меса из Србије пре 20 година износио 763 милиона долара, а стварањем бољих услова у свињогојству годишњи извоз могао би износити и две милијарде евра.

„У Војводини постоје огромне могућности, јер постоје велике површине земље на располагању. Стартешко је питање да ли Србији треба производња 14 милиона свиња, што би омогућило да посао добије преко 50 хиљада људи“, рекао је Видовић.

Кукуруз не извозити

 Према његовим речима, држава би могла да створи услове да се тржишни вишкови кукуруза од око два милиона тона не извозе, већ да се искористе за повећање производње свиња, што би довело и до веће зараде од извоза пољопривредних производа.

У Србији се тренутно годишње производи око четири милиона свиња, а Видовић сматра да би до побољшања услова производње у свињогојству могло доћи ако Влада Србије усвоји неколико уредби, које би се односиле на период од 20 до 30 година.

Према Видовићевим речима, једна од најважнијих је уредба о класификацији меса на линији клања, јер ниједна свиња нема исти проценат меса, а неопходно је донети и уредбе о сточној храни, организацији селекцијске службе, центрима за вештачко осемењавање и уредбу о вакцинацији на свињску кугу.

„Вредност производње могла би бити изузетно велика и тешко бисмо могли наћи област у којој се може запослити више људи, што директно, што кроз разне видове кооперација. Централна власт то не успева да сагледа“, оценио је Видовић.

 Деценија за организацију државе

 Председник Удружења узгајивача свиња Ференц Мајор тврди да држава не помаже довољно „ситне“ произвођаче, иако они дају 70 одсто производње свиња у Србији.

„Србија данас не може да конкурише западном тржишту, јер је индивидуална производња свиња запуштена, а индустријска неконкурентна у односу на Европску унију“, рекао је Мајор.

Он је оценио да би држава могла да се организује у периоду од наредних десет година, али је изразио бојазан да би тај посао у Србији уместо државе могли да преузму Холанђани, Немаци и Данци, где је узгој свиња изузетно развојена грана сточарства.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *