05.09.2011., Бета

Сјеница, Министар за пољопривреду Душан Петровић најавио да ће до краја октобра сваки незапослени агроном добити посао и склапањем уговора с државом постати саветодавац пољопривредним произвођачима.

Петровић на конференцији Партнер за одрживи развој у Сјеници истакао да је у Заводу за статистику дошао до податка да је у Србиј незапослено 1.995 агронома. „То је огроман број с обзиром на то да је Србија пољопривредна земља“, рекао је он и навео да ће они добити запослење.

Пертровић је навео да је примена знања и нових технологија нужна јер би, на пример, повећање млечности крава за један литар довело до повећања бруто домаћег производа за 50 милиона евра, док би повећањем рода пшенице по хектару за једну тону БДП земље био увећан 100 до 120 милиона евра.

Петровић је нагласио и да ће Влада Србије учинити све што је у њеној моћи да се помогну недовољно неразвијене општине.

Према његовим речима, регистровани пољопривредници који живе у неразвијеним општинама већ сада лакше могу да додју до новца из буџета, јер за њих не важи општи услов за одобравање субвенција о обавезном уплаћеном доприносу за пензијско осигурање.

Министар пољопривреде је нагласио и да у Србији постоји проблем недостатка вештина и знања у пољопривреди. „Немамо добру технологију, а 700.000 породица живи од пољопривреде“, рекао је он.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *