19.09.2011., Вечерње новости

Слатки кристал из српских шећерана достигао 130 динара за килограм. Мање засејаних хектара под репом умањило прераду за петину

ЦЕНА шећера, према проценама стручњака, не може више ићи надоле. Цех неорганизоване лањске аграрне политике платиће и произвођачи и потрошачи. Ове јесени за петину су мање површине под шећерном репом, а толико ће бити и смањена производња у шећеранама.

 За годину дана цена шећера је дуплирана. Уместо просечних 68 динара, колико је прошлог лета требало издвојити за килограм, сада он достиже цену од 130 динара. Ситуација се после августовског застоја и несташице у трговинама, стабилизовала, али шећера из Републичких резерви нема довољно.

– Имамо засад довољне количине шећера, али већа је потрошње и куповина него иначе – кажу у водећим трговинским ланцима. – И мада су нам одобрили веће квоте из резерви него у августу, фабрике шећера не могу да нам тражене количине испоруче на време, па долази до повремених застоја.

Директор шећеране „Сента“ Љубиша Раденковић, истиче да су два разлога утицала на раст цена шећера.

– Први је висока цена шећерне репе, која у цени шећера учествује са 50 одсто – каже Раденковић. – Плаћамо репу највише у Европи, па је тона 45 евра, док је у Европи 30 евра. На цену је утицало и то што је прошле године репа уместо на 70.000 хектара засејана на око 55.000 хектара. Када се уговарала сетва, била је повољна цена кукуруза и многи су са репе прешли на ову културу. С друге стране, тада цена репе није била позната. Тако ове године пољопривредник на сваки евро уложен у репу добиће још један евро. Њихова зарада биће дупло већа од уложеног.

С озбиром на то да репе не српском тржишту неће бити довољно, шећеране су почеле да се утркују како би обезбедиле основну сировину за свој посао.

– Процене су да ће овогодишњи род репе бити око 350.000 тона – истиче Раденковић. – За потребе српског тржишта треба одвојити 220.000 тона, док нам је квота за извоз око 180.000 тона. Цифре показују да овогодишњи род неће бити довољан. Шећер је у Европи јефтинији, јер су им ниже откупне цене репе. И српске шећеране на европско тржиште извозе шећер по нешто нижим ценама, него што су у Србији.

ИЗ РЕЗЕРВИ ДИРЕКЦИЈА за робне резерве шећер продаје по цени од 87,50 динара по килограму са роком плаћања до 30 дана од дана преузимања. У цену од 103 динара за килограм која је обавезна, укључени су трговинска маржа, зависни трошкови и порез на додату вредност од осам одсто. – Прошлог месеца трговинама је у Србији испоручено око 3.000 тона шећера из Робних резерви, а толико ће бити и у септембру – рекао је Горан Тасић, директор Дирекције за робне резерве.

УРЕДБА

НА питање како је могуће да се и после интервенције шећер плаћа знатно више, економиста Александар Стевановић сматра да се код интервенција из Робних резерви увек јављају проблеми.

– Интервенцијом из Резерви никада не може да се трајно реши проблем неке цене, па и шећера, посебно када је реч о берзанском производу, и тешко је рећи ко је кривац за такву ситуацију – каже Стевановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *