16.09.2011., Capital

БАЊАЛУКА, Министарка за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да се Српска труди да буде активна чланица у оквиру Скупштине европских регија, која пружа низ могућности и предности које се могу искористити у процесу придруживања ЕУ.

Цвијановић је рекла да постоје одређени механизми финансирања пројеката из регија које су чланице ове скупштине, а ријеч је о издашној помоћи за мала и средња предузећа, али и за образовање, културу, подршку структурама у процесу европских интеграција.

“Ми ћемо, највјероватније, израдити акциони план да видимо на који начин треба да будемо стављени у пројекте који имају регионалну димензију”, рекла је Цвијановић новинарима у паузи конференција под називом “Будуће европско финансирање: Регије, припремите се за нове финансијске инструменте”.

Она је нагласила да је данашња конференција прилика да се сагледају све могућности које се пружају земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима у оквиру програма ИПА.

Генерални секретар Скупштине европских регија Клаус Клип рекао је да у ЕУ постоји доста фондова и средстава која остају неискориштена због тога што људи не знају како да их искористе.

“Битно је да имате знање и капацитете на регионалном нивоу и у регионалној администрацији”, рекао је Клип, истичући да су посебни механизми финансирања за регије које су чланице ЕУ, а посебни за оне које то нису.

Он је поздравио иницијативу Српске од прије двије године да се изради регионална политика енергетске ефикасности на основу које би били финансирани пројекти из области енергетике.

Конференција под називом “Будуће европско финансирање: Регије, припремите се за нове финансијске инструменте” одржава се у оквиру дводневне пленарне сједнице Комитета за привреду и регионални развој Скупштине европских регија, коју је организовало Министарство за економске односе и регионалну сарадњу.

Скупштина европских регија је највећа независна мрежа регија у Европи која окупља више од 270 регија из 34 земље и 16 међурегионалних организација. Као политички глас својих чланова и форум за међурегионалну сарадњу, Скупштина је јако ангажована на различитим питањима која утичу на развој европских регија, укључујући и оне изван ЕУ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *