20.09.2011., Бизнис

Малопродајна цена шећера у трговинама у Србији креће се од 103 до 130 динара по килограму, иако према мишљењу стручњака не би требало да буде већа од 95 динара јер шећера на домаћем тржишту има довољно, а добра снабдевеност се очекује и у наредном периоду

Научни сарадник у Привредној комори Србије Војислав Станковић казао је да се процењује да ће у новој кампањи бити произведено око 400.000 тона шећера, што ће уз постојеће залихе бити довољно за домаће потребе и за извоз у ЕУ и земље ЦЕФТА региона.
„Произвођачи немају разлога за бригу да ће остати без шећера и да ту бојазан правдају поскупљењем шећера“, рекао је Станковић и напоменуо да је у Грчкој, која нема сопствену производњу шећера, килограм у малопродаји 95 евро центи.

Он је рекао да сећеране непотребно држе високу цену јер она пада и на светским берзама тако да тона шећера сада кошта око 600 долара, док је лане била око 1.000 долара.
Станковић је рекао да се у неким трговинама у Србији шећер продаје по 128 и 130 динара за килограм, што је, како је истакао, крајње нереално.

У „Максију“ и „Темпу“ кажу да шећера има довољно и да се очекују редовне испоруке у наредном периоду. Како су истакли, цене нису мењане и за сада немају најава поскупљења.
Цена килограм шећера у малопродаји у „Темпу“ креће се од 106,9 до 115,9 динара за килограм, а у „Максију“ од 109,9 до 119,9 динара, док се у обе трговине продаје и шећер из Робних резерви по цени од 103,9 динара за килограм.

У „СОС“ маркетима такође има довољно шећера и то само из Робних резерви од 103 динара по килограму, а у тој трговини очекују да ће га бити до половине октобра.
„Након тога крећемо у комерцијалну куповину, али не знамо колика ће цена бити“, казали су у СОС маркету.

Влада Србије летос је, ради стабилизације тржишта, преко Дирекције за робне резерве пласирала на тржиште 6.000 тона шећера (по 3.000 за август и септембар) по малопродајној цени од 103 динара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *