25.09.2011., Capital

БАЊАЛУКА/ТРЕБИЊЕ – Берба у виноградима у БиХ је у пуном јеку, а грожђе је ове године завидног квалитета, потврдили су у удружењима виноградара.

Откупна цијена се креће од марку до 1,30 по килограму, што у највећој мјери зависи од сорте грожђа. Суша, због које су се жалили бројни пољопривредници, на срећу није наштетила власницима винограда, тако да ове јесени задовољно беру плодове свог рада.

“Према информацијама које сам добио са терена, грожђе није страдало ове године, односно готово да није ни осјетило сушу, а захваљујући доста сунца, квалитет грожђа је јако добар”, наглашава Сеад Јелеч, секретар Удружења пољопривредника у БиХ.

Зоран Вукоје, из Удружења виноградара и винара источне Херцеговине, наводи да је однос шећера и киселости грожђа веома добар.

“Када је квалитет грожђа у питању, од посљедњих 15 година ова је била најбоља. Грожђе је, дакле, одличног квалитета, а берба је у пуном јеку. Са бербом се у Херцеговини почело 15. августа, а трајаће до 15. октобра, што зависи од сорте до сорте”, наводи Вукоје.

Његово мишљење дијели и Зоран Јунгић, власник Винарије “Јунгић” у Челинцу, који каже да је ова година била изузетно родна, а грожђе садржи екстремно високе количине шећера.

“Ми имамо своја четири хектара под виновом лозом, а један наш кооперант још хектар. Видјећемо какво ће вино бити, а ја се надам да ће бити добро. Све указује на то. Наши терени су доста отпорни, тако да нам суша није нанијела штету”, наводи Јунгић, те додаје да је изузетно важно и то што је грожђе ове године здраво.

У Удружењу пољопривредника у БиХ кажу да се наши виноградари сусрећу с вишеструким проблемима при производњи, који се првенствено односе на увоз грожђа, те отежан пут до брендирања вина.

“Судбина инвестирања у винову лозу је несигурна, јер се доста грожђа увози, тако да смо, досад, практично имали ситуацију да се од увозне сировине прави наводни домаћи производ. Други проблем је то што је у БиХ тешко брендирати робну марку, и ту баријеру би држава требало да што прије отклони”, појашњавају у Удружењу пољопривредника у БиХ.

Према неким процјенама, у БиХ је под виноградима 3.500 до 5.000 хектара земљишта. У Агенцији за статистику БиХ су нам потврдили да су прошле године, усљед лоших временских прилика, приноси у виноградима били смањени за око десет одсто, а укупно је било произведено 23.163 тоне грожђа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *