08.09.2011., Тањуг , Агропресс

Украјина очекује да ће овогодишњи род житарица достићи и до 51 милион тона, што ће јој омогућити да удвостручи извоз на 24 милиона тона у сезони 2011/2012, изјавио је данас министар за аграрну политику те земље Николај Присјажњук.

Уколико се остваре прогнозе, овогодишњи род ће бити други по величини у историји независне Украјине, после рекордног рода 2008. године, када је пожњевено 53,3 милиона тона, пренео је Ројтерс.

Остварујући позамашни девизни прилив од извоза житарица, Украјина би у сезони 2011/2012. могла да повећа извоз пшенице на десет милиона тона, а кукуруза на 12 милиона тона, проценио је Присјажњук.

Род пшенице, чија је жетва завршена, износиће око 22 милиона тона у поређењу са 16,8 милиона у 2010. Представници министарства за аграрну политику су раније прогнозирали да ће се захваљујући повољним временским условима увећати род кукуруза, који би могао да достигне рекордних 20 милиона тона.

Иако традиционални извозник житарица почетком пољопривредне сезоне, Украјина је извезла много мање количине житарица од уобичајених, што трговци и аграрни представници објашњавају увођењем извозних царина, које су на снази од јула.

Представник министарства за аграрну политику је раније ове недеље изјавио да је влада одбила захтев министарства за укидање царина. Извозне царине су смањиле откупне цене житарица на домаћем тржишту и продају произвођача, што је резултирало и мањим извозом.

Украјина је у јулу извезла једва 370.000 тона житарица, 80 одсто мање него у јуну. Слаб извоз је забележен и у августу, око 1,4 милиона тона.

Русија, највећи конкурент Украјине у региону, у прва два месеца пољопривредне сезоне је извезла око 5,5 милиона тона житарица.

Украјински извоз у септембру неће се битније изменити, тако да ће се страним тржиштима испоручити око 1,5 милиона тона житарица, сматра Присјажњук.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *