22.09.2011., Агросервис

Нови Сад – Куповина 100.000 тона пшенице овогодишњег рода по цени од 20 динара по килограму, за потребе Државних робних резерви, обављена је без примедби и са убрзаном исплатом – речено је у Продуктној берзи у Новом Саду. Највише уговора склопљено је са ратарима у Војводини, који су продали 81.500 тона зрна. Највећи продавци су била домаћинства у Сремском округу – 18.600 тона, што је више од укупне куповине у централном делу земље.

Горан Тасић, директор Државних робних резерви, рекао је да са обављеном куповином пшенице Србија има резерве за тромесчну производњу хлеба, што је значајна прехрамбена сигурност, а то је и био задатак Робних резерви – истакао је Тасић.

До нове сетве пшенице, Државне робне резерве ће за пољопривреднике понудити семенску у замену за меркантилну пшеницу.

Жарко Галетин, директор Продуктне берзе у Новом Саду, на основу анализе тржишта кукуруза у свету, навео је да се може очекивати раст цене и да већ сада постоје берзе где је већа цена кукуруза од пшенице.

Како сазнаје „АгроСервис”, поједине извозне компаније понудиле су ратарима за килограм овогодишњег рода кукуруза 15,80 динара са ПДВ, међутим, такву понуду ратари, поготово газдинства која имају новац за јесењу сетву, неће прихватити, јер, како кажу, реалном ценом за озбиљнију трговину током бербе кукуруза сматрају цену од 17 динара плус ПДВ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *