21.10.2011., Capital

БАЊАЛУКА, Влада Републике Српске /РС/ даће пуну подршку реализацији пројекта заједничког наступа Српске и Србије на руском тржишту, који ће се остварити отварањем тржног центра у Русији, изјавио је премијер РС Александар Џомбић након разговора са делегацијом Уније послодаваца Србије.

Он је новинарима након састанка рекао да је делегација Србије предложила заједнички наступ на овом врло значајном тржишту и затражила учешће Владе РС у том пројекту, који ће омогућити привредницима Србије и Српске да заједнички пласирају своје производе на тржиште Русије.

“То се поклапа са нашом економском политиком и имамо могућност преко Инвестиционо-развојне банке РС да узмемо учешће у таквом прјекту и омогућимо, првенствено произвођачима хране, да наступају на једном тако значајном тржишту”, истакао је Џомбић.

Према његовим ријечима, оваква иницијатива добија додатну озбиљност када се укључе привредници, да заједно са владама Србије и Српске  имају ефектнији заједнички резултат.

Џомбић је нагласио да би РС пласирала воће, поврће, прехрану, док би могућност пласмана на руско тржиште створила и могућност да се у РС оствари и додатна финализација производа.

Премијер Српске каже да још није разговарано о износима, јер тек треба да услиједи израда студије   изводљивости колико је новца неопходно обезбиједити за изградњу тржног центра, а касније треба обезбиједити одређене кредитне линије преко фондова за организацију пољопривредне производње.

Он је навео да је на састанку разговарано и о свим видовима сарадње и повезивања на пројекту комплементарности привреда Српске и Србије како би заједно постигли већи ефекат и направили бољи привредни простор и развој.

Предсједник Уније послодавац Србије Миодраг Николић рекао је да би први трговачки центар требао бити готов на јесен 2012. године у Владимирској области, додајући да заједнички треба искористити погодност што Србија има са Русијом закључен бесцарински трговински споразум.

Он је навео да ће до краја ове године бити потписан споразум са губернатором Владимирске области о изградњи тог објекта, додајући да би укупна инвестиција требала бити око милион евра.

Николић је рекао да отварање таквог центра даје привредницима сигурност и лакши долазак до великог тржишта као што је то руско, најављујући након овог центра и отварање тржишног центра у Москви.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић истакао је да су представници Уније послодаваца из Србије дошли са конкретним и проводљивим пројектима који се базирају на ресурсима којима располаже РС.

Он је у наредном времену најавио одржавање још оваквих састанака ради реализације овог приједлога.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *