03.11.2011., Capital

БАЊАЛУКА, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске /РС/ регресираће репроматеријал за производњу меркантилне пшенице, за производну 2011/2012. годину у укупном износу од 250 КМ (13.000 динара) по хектару, који ће бити исплаћен из планираних буџетских средстава за наредну годину.

Први дио регреса у износу од 150 КМ по хектару биће обрачунат након поређења података из захтјева са Регистром пољопривредних газдинстава, Регистром дужника Министарства, Регистром фискалних рачуна и препорученим нормативима утрошка репроматеријала за производњу меркантилне пшенице.

Други дио од 100 КМ по хектару биће обрачунат након подношења доказа о испуњавању минималног приноса од четири тоне по хектару, а процедуре и рок за подношење доказа о оствареним приносима по хектару биће прописани Правилником о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села у 2012. години.

За остваривање регреса произвођачи морају да засију минимално два хектара меркантилне пшенице, уз услов да једно газдинство може поднијети захтјев за највише 50 одсто укупно регистрованих обрадивих површина, саопштено је из ресорног министарства.

Услови у производном циклусу су примјена од 200 до 250 килограма по хектару декларисаног сјемена пшенице, најмање 350 килограма по хектару минералног ђубрива за основно ђубрење, најмање 250 килограма по хектару минералног ђубрива за прихрану усјева, адекватна примјена хемијских средстава за заштиту биља и минималан принос од четири тоне по хектару.

Заинтересовани пољопривредни произвођачи за остваривање права на регрес треба да након завршетка јесење сјетве меркантилне пшенице у 2011. години изврше пријаву засијаних површина у општинским одјељењима за привреду/пољопривреду, у периоду од 7. новембра закључно са 5. децембром.

Обрасци за пријаву послати су свим општинским службама за привреду/пољопривреду, а произвођачи обрасце могу да преузму и на интернет страници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *