28.11.2011., Тањуг

 Климатске промене ће погоршати кризу хране, упозорила је данас британска непрофитна еколошка организација Оксфам, подсећајући да су олујно невреме и учестале суше и поплаве последњих година имали за последицу знатна поскупљења животних намирница.

Раст цена пшенице, кукуруза и пиринча, изазван екстремним временским приликама, је само у последњих годину и по дана гурнуо на десетине милиона људи широм света у беду, истичу у Оксфаму, а преноси АФП.

Кели Дент из ове организације упозорава да су људи у ситуацијама великих временских неприлика суочени с двоструким ударом, односно вишим ценама хране у тренутку када су им у невремену страдали домови, стока или усеви.

Прошлогодишњи врели талас у Русији и Украјини је довео до повећања глобалних цена пшенице за 60 до 80 одсто током само месеца, подсећа Оксфам.

Јула ове године због суше на Рогу Африке, цена сирка у Сомалији је забележила раст од чак 393 одсто, а кукуруза у Етиопији и Кенији од 191, односно 161 одсто у односу на петогодишњи просек.

Олује праћене обилним кишама и тајфуни су ове јесени резултирали растом цена пиринча у Тајланду и Вијетнаму за 25 до 30 одсто у односу на оне од пре годину дана.

Светска банка је у фебруару проценила да су 44 милиона људи у земљама у развоју запали у крајњу беду због вртоглавог раста цена хране.

Овог месеца је СБ објавила како је глобални индекс цена хране од фебруара опао за пет одсто, али је још увек за 19 одсто изнад оног из септембра 2010, уз напомену да од земље до земље и од производа до производа има великих варијација.

ксфам упозорава да је раст цена хране какав је бележен последњих година, превелик терет за оне најсиромашније, који за њу издвајају и до 75 одсто прихода.

У овој организацији подсећају на скорашњу извештај панела климатских стручњака, које су ангажовале УН, у којем је упозорено да је глобално загревање, као последица људске активности, већ довело до јачања врелих таласа и падавина које изазивају поплаве.

Још чешћи и екстремнији случајеви временских неприлика, могли би да доведу до несташица хране, дестабилизације тржишта и нових повећања цена пољопроизвода, упозорава Оксфам.

Ова организација апелује на учеснике управо започете конференције о климатским променама да подстакну смањење емисије гасова с ефектом стаклене баште и активирају планирани фонд из којег би се најсиромашнијим земљама помогло да се суоче са климатским променама.

Један од циљева конференције је и реализација тог „Зеленог климатског фонда“, из којег би до 2020. требало да се издваја чак 100 милијарди долара годишње за земље које су највише на удару климатских промена. Засад, међутим, међу земљама света владају несугласице око реализације тог пројекта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *