19.11.2011., РТС

Велики потенцијал лековитог биља у Србији је недовољно искоришћен. Неопходно је брендирање тих производа и заштита њиховог географског порекла, поручују стручњаци. Од прикупљања биља у Србији живи око 12.000 људи.

Ове године из Србије ће, како се очекује, бити извезено лековитог, зачинског и ароматичног биља за око 23 милиона евра, што је за три милиона више него прошле године. Србија највише извози у  Немачку, Мађарску и Аустрију.

Некада мала породична фирма која је почела са 12 хектара земље, данас компанија „Кирка Фарма“ са преко 50 запослених, 130 готових прозвода, пример је да се у Србији исплати бавити се лековитим биљем. Иако су данас препознатљиви на тржишту Америке, Канаде, Аустралије, Шведске, кажу да није увек било тако.

Славица Јањушевић из „Кирка Фарме“ каже да је било момената када је мислила да одустане, али су је у бранши бодрили, и видели њену снагу, енергију и вољу. према њеним речима, најбитнија је упорност, циљ и љубав према послу.
„Један једини кредит од Фонда за развој сам добила у скромним средствима иначе све смо радили соптсвеном снагом на мишиће, тако да смо сада стабилни и успешни. Врло је тешко и даље због проблема неликвидности и зато је нама извоз приоритет, јер ту имамо сигурна средства“, каже Славица Јањушевић.

Прошле године под лековитим биљем било је око 2.000 хектара, а према незваничним подацима, пре двадесетак година та површина била је најмање три пута већа. Велики потенцијал, али недовољно искоришћен, поручују стручњаци.
Војислав Станковић из Привредне коморе Србије сматра да се прво мора повећати финализација тих прозвода, морају се брендирати, заштити географско порекло.

„Ми ове прозводе мање-више извозимо у ринфуизи, расуто, посебно на тржишту ЕУ где купци брендирају ове производе под својом робном марком и пакују га у мањим паковањима и оставрују много већу зараду. Зато у перспектриви морамо више радити на томе“, каже Станковић.

Од ове делатности живи око 4.000 породица, односно око 12.000 људи у Србији. У периоду бербе тај број се повећава. Укупан годишњи обрт свих компанија које се у Србији баве лековитим, зачинским и ароматичним биљем износи и до 150 милиона евра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *