26.01. 2012. , Capital

БАЊАЛУКА, Производња млијека у Републици Српској прошле године била је за око пет одсто мања него 2010. године, потврдио је предсједник Удружења произвођача млијека Српске Милош Радојчић.
Произвођачи у Српској  прошле године произвели су око 107 милиона литара млијека, што је за око три милиона литара мање него у 2010. години.

Разлог пада производње они виде у општој економској ситуацији која је лошија, те у лошим временским условима – због чега је била лоша трава и слаб квалитет друге хране. Мањи произвођачи напуштају производњу, а већи не могу да надомјесте тај недостатак.
У Републици Српској има скоро 10 500 произвођача млијека, са око 28 000 музних грла. Просјек млијечности је око десет литара млијека дневно по крави, док је на организованим фармама млијечност већа од литара.

Већину произведеног млијека, 95 одсто, преузимају двије највеће мљекаре – “Млијекопродукт” из Козарске Дубице и теслићка “Натура Вита”, док је веома мало задруга које млијеко, углавном, откупљују за своје чланове.

Предсједник Удружења пољопривредника и сточара Републике Српске Владимир Усорац рекао је да тренутне количине произведеног млијека задовољавају 50 одсто потреба Српске.

“Влада и ресорно министарство одлучили су се да посредством робних резерви узму око четири хиљаде музних крава које би дале још оволику или већу количину млијека, а тиме би Српска подмирила властите потребе”, нагласио је Усорац. Он је додао да је оглас за јунице већ расписан и да би у наредне три године требало доћи до реализације овог плана.

Из ресорног министарства наводе да је критеријум избора корисника овог програма: посједовање шталског објекта, минимално 0,5 хектара обрадивих површина по преузетој јуници, да је у претходном периоду обухваћен контролом производности млијека, посједовање система за мужу, затворени и линијски системи, доказ о посједовању минимално 15 музних грла, те минималан број градивних јуница по кориснику је 15, а максималан 100 грла.

Што се тиче извоза млијека, Усорац је рекао да Српска има суфицит и да је за шест милиона КМ већи извоз него увоз млијека.  Млијеко из Српске највише увози Хрватска, али и Србија, Црна Гора, Македонија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *