05.03.2012., Новости

На путу до потрошача, цене воћа и поврћа прилично надограде препродавци. Код пољопривредних произвођача вишеструко јефтиније него у радњама

Док на путу до потрошача килограм кромпира прође „кроз неколико руку“ поскупи вишеструко. Није новина да се цене код произвођача и код трговаца веома разликују, али у време кризе када је сваки динар важан потрошачима иде наруку куповина – без посредника.

Тако су се Грци досетили и преко интернета купују воће и поврће директно од произвођача. Заобилазећи трговце и препродавце пољопривредници Пиерије испоручили су купцима десетине тона кромпира. Све њихове залихе распродате су за само неколико сати.

Грци су тако куповали кромпир по цени од 25 центи, док је у трговинама најмање 70 центи. И произвођачима се допала идеја, јер од откупљивача су за килограм кромпира могли да добију максимално 15 центи. Овакав начин продаје врло брзо су преузели и пољопривредници из других градова Грчке, а у плану је да се куповина од произвођача прошири и другим аграрним производима.

– Знам да цена мог поврћа на пијаци зна да буде и по два, па и више пута већа, када дође на пијачну тезгу, или на полицу у маркету, али, ја, једноставно, ту ништа не могу да урадим – каже Станко Трнинић, произвођач поврћа из Футога, који уз купус, гаји и млади кромпир и шаргарепу. – Немам времена да стојим на пијаци и да продајем на мало. Ја своје производе продам накупцу, истина по нижој цени, а он је одвезе на кванташку пијацу. Најчешће је и он прода другом, такође на велико, тако да роба, у зависности од броја „руку“ које прође, добија и на цени.

У сезони спремања купуса за зимницу, Станку и другим пољопривредницима дођу и „прави“ купци, који купују по стотинак килограма, за своје потребе. На њих се, ипак, не могу ослонити, јер је таквих купаца мало.

Често се дешава да произвођачи крену у сарадњу са великим трговинским ланцима и производе велике количине робе. Када крену у такву производњу, могу да се нађу у проблему јер су велики купци само маркети, тако их они могу да уцењују. Велику робу не могу да изнесу на пијаце, нити да је складиште.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *