15.03.2012., Вести ВРС

Министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Душан Петровић и представници десет банака потписали су данас уговоре о субвенционисаним кредитима за подстицање пољопривредне производње у 2012. години.

Уговоре су потписали представници КБЦ банке, Сосијете женерал банке, Креди агрикол банке, Банке Интеза, Комерцијалне банке, Прокредит банке, Хипо-алпе-адрија банке, Агробанке, Поштанске штедионице и АИК банке Ниш.

Петровић је након потписивања уговора навео да је реч о динарским кредитима са фиксном каматном стопом од шест одсто годишње и роком отплате до три године.

Према његовим речима, за ове кредите моћи ће да конкуришу физичка лица – носиоци регистрованог пољопривредног газдинства, предузетници и правна лица, при чему је рок за подношење захтева банци за одобравање кредита 1. новембар ове године.

Он је истакао да ће кредити моћи да се користе за све намене у пољопривредној производњи – за развој ратарства, воћарства, виноградарства, повртарства и сточарства, као и за инвестициона улагања у пољопривредну механизацију и објекте.

Министар је саопштио да ће ове године већем броју пољопривредних произвођача бити омогућено да унапреде своју производњу, уз напомену да је прошле године било приближно 11.000 корисника ове врсте кредита, док је укупан износ исплаћених средстава достигао 6,5 милијарди динара.

Према његовим речима, Влада Србије усвојила је 9. марта Уредбу о подстицању пољопривредне производње путем кредитне подршке кроз субвенционисање дела камате у 2012, а из аграрног буџета за те намене обезбеђено је укупно 400 милиона динара.

Укупно одобрени износ кредита по кориснику, уколико је он физичко лице и предузетник, не може бити већи од пет милиона динара, нагласио је Петровић и додао да укупно одобрени износ кредита за земљорадничке задруге може бити до 15.000.000 динара.

Ако је корисник кредита правно лице, укупно одобрени износ може се кретати до 5.000.000 динара, при чему може бити повећан до 50 милиона динара за задруге и правна лица уколико су средства намењена развоју сточарства, односно набавци животиња за тов и хране за те животиње, навео је министар.

Он је истакао и да Влада Србије анализира околности у вези са ценом горива у Србији и да ће, ако буде потребно, предузети одговарајуће мере.

На повећање цена горива у Србији утицао је скок берзанске цене нафте и пад вредности динара, навео је Петровић, али и додао да је значајна количина нафте на тржишту Србије домаћег порекла.

Министар је нагласио да ће Влада штитити легитимне интересе потрошача који се односе на редовно снабдевање тржишта, као и да ће заштитити угрожене категорије становништва, и додао да не очекује даље поскупљење горива нити турбуленције на тржишту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *