13.03.2012., Новости

Изузетно ниске температуре преполовиле производњу на фармама кока носиља. Стручњаци верују да ће се у наредне четири недеље стабилизовати производња, снабдевање и цене јаја

ПОСКУПЉЕЊЕ кокошијих јаја за најмање 20 одсто, последица је смањене производње на фармама и до 50 одсто, због ниских температура протеклог месеца. Стручњаци, ипак, верују да ће се у наредне четири недеље стабилизовати производња и снабдевање, као и цене јаја.

Ненад Будимовић, саветник у Привредној комори Србије, очекује да ће за предстојећи Ускрс снабдевање тржишта јајима бити добро, а да ће потрошња бити већа за око 10 одсто од уобичајене.

– Претходних година потрошња јаја пред Васкрс била је за трећину већа – рекао је Будимовић. – Цене јаја у трговинама и на пијацама крећу се између 15 и 20 динара док су пре поскупљења била од 10 до 15 динара по комаду, зависно од категорије. С обзиром на то да је грејање на фармама било веома отежано, коке носиље су смањиле или обуставиле ношење јаја, јер организам чува енергију за сопствено преживљавање.

Према речима Будимовића, велики произвођачи имају решења и за ниске температуре, али у Србији постоји велики број фарми мањег капацитета кока носиља, које нису успеле да постигну одговарајућу температуру, неопходну за производњу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *