25.03.2012., Агросервис

Овог викеда најављено усвајање уредбе о трошењу Аграног буџета за ратарску производњу на ванредној седници Владе, према сазнању Агросервиса одгођено је за идућу недељу. До одлагања доношења ове уредбе која обухвата и највећа средства у поменутом буџету дошло је због техничког усаглашавања у Министарству за финансије.

Уредба, о којој је реч, предвиђа деобу новца према оствареном приносу у ратарској производњи. Оно што је сада познато у јавности јесте опредељење да ће новац бити усмерен према 450000 домаћинстава уместо на 82000 адреса што је био случај прошле године када су та газдинства добила 14.000 динара по хектару за дизел гориво, семе и минерално ђубриво.

У стимулисању приноса нису ограничене површине нити плаћање ПИО фонду.

Нови начин финансирања неки пољопривредници оспоравају, а други прихватају. Због ових промена око 200 пољопривредника из Војводине најавило је протестну вожњу тракторима до Београда ако министар Душан Петровић не прихвати разговор са њиховом делегацијом. Неспоразуми о начину субвенција пољопривредницима, сагласни су стручњаци, били би избегнути да имамо усвојен Закон којим се ова област регулише, а који је најављен кда је министарка пољопривреде била др Ивана Дулић –Марковић.

Овакав закон са прецизним трошењем новца за пољопривреду за период од најмање четири године, благовремено су усвојиле све земље у транзицији, а неке су га примењивале и првих година свог чланства у Европској униији (Мађарска).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *