01.03.2010., BIZNIS

Српске компаније за производњу и прераду воћа, поврћа и органске хране склопиле су, након учешћа на сајмовима у Берлину и Нирнбергу, уговоре о извозу вредном осам милиона евра и преговарају о извозу за још 8,6 милиона евра, објавила је Америчка организација за међународни развој (USAID).

На сајму свежег воћа и поврћа „Fruit Logistica“, kоји је одржан у Берлину од 3. до 5. фебруара, учествовало је 13 предузећа из Србије, склопљени су уговори о продаји у укупном износу од осам милиона евра, а преговара се о извозу робе вредне 5,9 милиона евра, рекао је на конференцији за новинаре председник асоцијације „Плодови Србије“ Ратко Вукићевић.

Према његовим речима, страним купцима су понуђене разне врсте воћа и поврћа, као и шумске печурке, а највећи извоз остварен је у Русију и то јабука, шљива и бресака.

Председница асоцијације „Serbia Organica“ Нада Мишковић казала је да се након сајма органске хране „BioFach“, kоји је одржан од 17. до 20. фебруара у Нирнбергу, а на коме је учествовало седам фирми из Србије, завршавају преговори о продаји органских производа у вредности од 2,7 милиона евра.

Мишковићева је навела да је купцима било понуђено више врста џемова и сокова, ајвар, као и органско свеже воће и поврће.

Како је истакла, циљ асоцијације „Serbia Organica“ је да се у наредних пет до 10 година површине под органском производњиом повећају на милион хектара, што би било око 20 одсто обрадивих површина у Србији.

Мишковићева је казала да би у повећању површина за органски узгој допринело и стварање националне сертификационе куће која би у наредних пет година бесплатно издавала сертификате произвођачима који се одлуче за ту врсту производње, а за шта би било неопходно да се уложи од 300.000 до 500.000 евра.

Помоћник министра пољопривреде Србије Милош Миловановић оценио је да је органска пољопривреда велики потенцијал земље, који није искоришћен, јер се органска храна у Србији узгаја на само 2.400 хектара.

Говорећи о извозним потенцијалима српске пољопривреде он је навео да је прошлогодишњи суфицит у спољнотрговинској размени аграра био 640 милиона долара, а да су нова тржишта за пласман Белорусија и Турска са којима Србија има уговор о слободној трговини.

Миловановић је додао да ће ове године за подстицај извоза српског аграра из буџета бити издвојено 300 милиона динара, што је три пута мање од прошлогодишњих милијарду динара, али је истакао да је тренд смањења подстицаја у складу са приближавањем земље чланству у Европској унији и Светској трговинској организацији.

Директор мисије USAID-a u Srbiji Majkl Harvi naveo je da je učešće srpskih proizvođača na sajmovima pokazalo da imaju šta da ponude inostranim kupcima i da su konkurentni kvalitetom, ali je dodao da mogućnost povoljnog plasmana na tržište Rusije još nije iskorишћена у пуној мери.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *