B-92, VIDEO, 28.03.2010.

HACCP и ISSO стандарди, неопходни за извоз на тржиште ЕУ, не важе за руско тржиште. За извоз у ту земљу потребан сертификат ГОСТ-Р.

Важно је да знате да вам иако имате HACCP или ISO стандард то ништа не значи уколико намеравате да извозите производе на руско тржиште. Потребан вам је ГОСТ-Р сертификат који је сам по себи ригорознији, јер не само да морате да задовољите услов квалитета, већ и да освојите право да пређете са товаром руску границу.

Код нас су то право за сада оствариле само неке фирме попут Златиборца, Карнекса, Минела, индустрије меса „Топола“ и Синтелона.

„То је стандард за све. Потврда квалитета производа који улазе на руско тржиште и које руске власти одређују. То је њихово право јер је то одређивање квалитета за производе који њихови потрошачи користе“, објашњава Дејан Делић из ПКС.

Ова строга руска правила важе за све ино – произвођаче укључујући и Србију, без обзира што смо једни од ретких који са Руском Федерацијом имају споразум о слободној трговини. Процедура за добијање ГОСТ –Р-а није нимало лака.

Прво се пронађе сертификациона кућа, онда документацију о производима на руском пошаље у Москву, па уколико вас Руси желе на свом тржишту, тражиће вам и узорке робе, а затим и сами дођу у контролу.

Сертификација није скупа , али је компликована и траје око три месеца.

„То није скупо. То кошта у зависности колико производа сертификујете по тарифном броју, тј. групи производа и ГОСТ – Р и ветеринарски сертификат коштају око 2000 евра“, наводи Бранка Дуловић из компаније „Карнекс“.

Уколико желите да скратите поступак добијања ГОСТ –Р-а према новом закону довољно је да приххватите декларацију усаглашености, која међутим може гласити само на име купца, па сте самим тим обавезни да свој производ продате искључиво томе на кога декларација гласи.

„Ми нисмо прихватили декларацију усаглашености већ смо захтевали да се ради добровољна ре сертификација за ГОСТ-Р који гласи на име произвођача у овом случају, Карнекса и ми можемо продати наше производе било ком купцу у Русији“, објашњава она.

Према најавама руског министарства трговине до јула ове године требало би да стандарди ГОСТ –Р буду унифицирани јер се очекује формирање царинске уније Русије, Белорусије и Казахстана, а ту је и најава скорашњег потписивања споразума о слободној трговини са Казахстаном у коме наша извозна предузећа виде своју шансу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *