30.07.2011., Курир

БЕОГРАД – Крај природном лечењу?

Лековито биље, витамини, минерали, додаци прехрани, традиционални природни лекови и чајеви од краја априла не могу се више користити у ЕУ уколико немају сертификат који кошта око 100.000 евра!

Наиме, да би се дошло до овог сертификата, Законом о храни, односно Директивом 2004/24/ЕЦ прописано је да се биље мора испитивати неколико година, а истраживање за сваки производ износи око 100.000 евра, о чему је Курир писао почетком марта.

С обзиром на то да је Србија потписница Кодекса алиментаријуса, који се залагао за доношење ове директиве, Еколошки савеза Србије прибојава се да ће се и у нашој земљи одлука о забрани донети по хитном поступку.

– Ова директива одузима право на алтернативно лечење! Буквално представља пропаст за медаре, траваре и све остале мале произвођаче који неће моћи да плате истраживања како би добили сертификат. Сигуран сам да је ово идеја фармацеутских картела, који ће на овај начин уништити конкуренцију – каже за Курир Никола Алексић, председник скупштине Еколошког покрета Србије. Он је за пети јун, Дан заштите животне средине, најавио масовни протест у минут до 12 испред Народне скупштине, а тада ће од Владе затражити да повуче свој потпис са Кодекса алиментаријуса.

(К. М.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *