15.05.2012., Танјуг

БЕОГРАД – Киша која ових дана пада у Србији, после дужег сушног периода, изузетно повољно утиче на све засејане пролећне и јесење културе, а падавине су добро дошле и развоју пшенице, јавили су данас Танјугови дописници.

Управник Одељења за стрна жита при новосадском Институту за ратарство и повртарство академик Србислав Денчић казао је да ће релативно ниске тремпературе за ово доба године само мало успорити вегетацију биљака, али их неће угрозити.

Површински слојеви земљишта били су у протеклом периоду доста просушени па је за усеве добро што ових дана пада киша, рекао је Денчић за Танјуг, напомињући да пшеници падавине увек пријају осим у време наливања зрна, односно у Фази од краја воштане до Физиолошке зрелости.

Он је оценио да су ови временски услови погодни, јер нема олујних киша које изазивају полегање стрних жита и додао да температуре ваздуха ипак нису толико ниске да би нашкодиле биљкама.

Пшеница је прошле јесени у Србији посејана на око 490.000 хектара и није имала повољне временске и друге услове за развој од саме сетве, која је обављена углавном на „тешком и тврдом“ земљишту због дуготрајне суше.

Стручни сарадник за ратарство Пољопривредно саветодавне стручне службе у Јагодини Миланка Миладиновић казала је за Танјуг да киша која у Поморавском округу пада дуже од 48 сати, погодује јарим и озимим житарица, индустријском и крмном биљу и поврћу, засејаним на око 100.000 хектара, али „не би ваљало да дуже траје“.

„С обзиром на дуг сушни период, киша је добро дошла свим усевима, али комбинована са ниском температуром, не би ваљало да дуже потраје“, објаснила је она.

Миладиновић је напоменула да би озимим житарицама, засејаном на том подручју на 18.000 хектара, сада, у овој Фази развоја, најбоље одговарала температура од 20 до 23 степена Целзујсова.

Она је напоменула да је завршена сетва кукуруза, на 65.000 хектара, који се лепо развија и ниче.

У протеклих 48 сати, на подручју Поморавског округа пало је 60 литара кише по квадратном метру, изјавио је за Танјуг дежурни у Хидрометереолошкој станици у Ћуприји Драган Јовановић, додајући да је „то изнад вишегодишњег просека за овај период године“.

Стручни сарадник Пољопривредне службе Крагујевац Добривоје Поповић рекао је за Танјуг да ће ако наредних дана, спољна температура не буде висока, у Шумадији принос пшенице бити изнад просека.

Он је прецизирао да је ових дана пало 15 до 20 литара кише по метру квадратном што је у Шумадији, која је по количини проточних вода најбезводнији терен у Србији, утицало да сада влаге има довољно, а што ће изузетно повољно утицати на бржи развој свих култура у мају. Поповић је додао да је киша посебно добро за крмна биља.

Наглашавајући да, ако не буде топлотних удара, односно спољна температура не буде изнад 33 подеока Целзијуса, Поповић је нагласио да ће у Шумадији приноси пшенице бити скоро четири тоне по хектару.

Он је рекао да хладно време не може да штети засејаним културама, јер како је рекао, температура није ниска, већ је нешто мало нижа од просека за ово доба године.

Сарадница за ратарство у Пољопривредној саветодавној стручној служби у Крушевцу Радојка Николић такође је истакла да су због исушеног земљишта, мајске кише добродошле, док је пад температуре ублажио губитак влаге.

Што се тиче пшенице, ова култура која се налази у Фази класања, у добром је стању, али је нижег раста за ово доба године, указала је Николић и додао да ће род пшенице ове године зависити од даљих временских услова.

„Уколико температуре у даљем периоду не пређу 30 степени, онда можемо очекивати добар род пшенице, чак и висе од просечног који смо имали прошле године, око четири тоне по хектару“ – рекла је Николић.Погоршање климатских прилика, које су у Подрињу претходна два дана обележиле обилне кише и јак ветар, проузроковале су, међутим, полегање појединих усева што не би требало озбиљније да се одрази на приносе, ако не буде нових временских неприлика.

Руководилац сектора за ратарство у Заводу за пољопривреду у Лозници Миленко Ђурић је рекао за Танјуг да је на простору њиховог деловања (Лозница, Крупањ, Лјубовија и Мали Зворник), уз осетно снижавање температуре, у минула два дана пало од 35 до 40 литара кише по метру квадратном.

Он је објаснио да су у том делу Подриња обилне падавине и јак ветар проузроковали местимично полегање озимих стрних жита, највише јечма и тритикалеа (житарица за исхрану стоке), који су у Фази класања и цветања, а знатно мање на њивама под пшеницом.

Према тренутном обиму полеглих усева род би био мањи за десетак процената, али ће моћи да се опораве тако да њихово садашње стање не би имало значајнијег одраза на приносе ако у наредном периоду не буде поновних времениских неприлика проценио је Ђурић.

Почетком маја у Србији је забележено топлије време од уобичајеног за овод доба године, са летњим температурама.

Средње дневне температуре су се кретале у интервалу од 18 до 21 степен Целзијусов, што је за четири до пет степени више од просека за овај период. У већини места у Србији максималне дневне температуре ваздуха су достигле и прешле 30 степени Целзијуса.

Према агрометеоролошкој прогнози за мај објављеној на сајту Републичког хидрометеоролошког завода, очекује се да крајем месеца температуре буду у порасту и имају вредност нешто већу од уобичајених.

Прогнозирана месечна количина падавина би требало да буде изнад вишегодишњег просека.

Према оријентационој временској прогнози, очекивани временски услови у мају ће углавном бити повољни за све пољопривредне културе, али би условили повремене краће прекиде у обављању актуелних пољопривредних радова.

Најважнији пољопривредни радови које треба обавити током маја су: завршетак сетве јарих култура, сузбијање корова, контрола и заштита усева, прихрањивање, међуредно култивирање, обрада земљишта у воћњацима, садња поврћа, берба раних сорти воћа и поврћа…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *