20.05.2012., RSDEP2

У Градској кући у Нишу, доделом потврда о сертификацији, завршен је пројекат „Кластер сирева Југ“. Сертификовани су системи производње у 11 млекара из Нишавског, Пиротског, Топличког и Јабланичког округа, које су у потпуности задовољиле ХАЦЦП стандарде о безбедној производњи хране.

Сертификате о безбедној производњи хране, фирмама чланицама Кластера Сирева Југ, доделила је овлашћена европска институција Qуалитy Аустриа, а млекарама су их уручили градоначелник Града Ниша, мр Милош Симоновић, представници општина Пирот и Прокупље и Обласне асоцијације Југ.

“Ово нам омогућава озбиљнији наступ на тржишту и већу сигурност потрошача, а самим тим и повећање продаје и прозводње”, рекао је Звездан Гавриловић, директор Нишке млекаре.

“Свака од ових млекара добила је потврду да су њихови прозиводи безбедни по потрошаче. То значи да њихов прозивод, када се нађе на рафовима, има гаранцију да је производни процес био у складу са највишим могућим стандардима”, наводи Иван Павловић, менаджер пројекта.

“Оно што даље следи је да заједно са овим млекарама дефинишемо неке нове пројекте и обезбедимо бесповратна средства из Европске уније”, навео је мр.Милош Симоновић, градоначелник Града Ниша.

Чланови удружења „Кластер сирева Југ“ су млекара „Лазар“ Блаце, Нишка млекара, ДОО за прераду и конзервирање млека „Млекара Лесковац“, млекара „Драчје“ Бела Паланка, „Бетас млек“ Бела Паланка, млекара „Мацко“ Пирот, млекара „Натура“ Пирот, млекара „Барбеш“ Гаџин Хан, млекара „Стара Планина“ Димитровград, д.о.о. „Пимлек плус“ Пирот, ЗЗ „АЕЦКООП“ Сврљиг, млекарска школа „Др Обрен Пејић“ Пирот, удружење сточара „Нишка шанса“, удружење сточара „Нишки пастир“, Ветеринарски специјалистички институт „Ниш”, Обласна развојна асоцијација „ЈУГ“ и Филозофски факултет Ниш.

Завршетак пројекта је била прилика и да се сумирају досадашњи резултати и активности. Посебно је важно да је формирана функционална организација, која је окупила најважније факторе у сектору млека. Сир са Југа Србије је маркентишки приближен потрошачима, а млекаре се унапредиле свој рад и достигле захтеване стандарде у безбедности хране. Сви учесници пројекта су имали прилику да уче и напредују и тако побољшају свој материјални положај. За локалне самоуправе пројекат је представљао одличну прилику да унапреде своје капацитете у области пољопривреде и њене организације.

Пројекат „Кластер сирева Југ“ подржан је организационо и финансијски од стране делегације Европске уније у Србији, преко програма „Регионални друштвено-економски програм развоја (РДЕПР2)“. Вредност пројекта је 350.000 евра. Пројекат је трајао две године. Управа за пољопривреду и развој села је била носилац реализације пројекта „Кластер сирева Југ“ за Град Ниш, док су партнери били Општина Прокупље, Општина Пирот и Обласна развојна асоцијација “Југ”

Партнери на пројекту примениће искуства стечена на овом пројекту и на друге гране пољопривреде, јер је повезивање и удруживање кључ успеха пољопривреде. Удружење „Кластер сирева Југ“ наставиће са радом и по завршетку пројекта, чиме ће се допринети целом сектору млека и унапређењу економског развоја региона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *