30.05.2012., Capital

БАЊАЛУКА, Град који је јуче у више наврата падао на подручју неколико општина у Српској уништио је поврће, воћњаке али и пшеницу, рекао је “Гласу Српске” предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара РС Владимир Усорац.

Он је нагласио да су штете огромне, те да пољопривредници подручја Прњавора, Модриче, Српца, Градишке и Лакташа, које је јуче погодило јако невријеме праћено ледом неће имати никакве користи од засијаних усјева.

– Сваки клас у који је ударио лед је сломљен и од њега више нама никакве користи – рекао је Усорац и додао да ратарима у претходних неколико година невријеме уништава усјеве.

Пољопривредник из Лијевча Драшко Бањац рекао је да јуче није могао ни изаћи из куће од невремена које је погодило ово подручје како би колико-толико спасио поврће.

– Имам неколико дунума земље под поврћем, а сад је лед све уништио – казао је Бањац и додао да ратарима на овом подручју нико неће надокнадити штету јер парцеле нису осигуране.

Вида Михајловић из бањалучког насеља Сарачица каже да је јуче у овом насељу падао лед величине љешника.

– Било је страшно гледати како лед “коси” све што смо засијали, а тек нас очекује ново разочарење када штета буде процијењена. Годинама сијем баштицу и не памтим да је било овако. Три пута сам пресијавала краставце, прво због мраза, послије тога је пала киша па их је вода однијела, а ево сад је град све уништио – рекла је Михајловићева и додала да је сада касно да поново засађује башту поврћем.

Предсједник Удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић рекао је да ће произвођачи малина, купина и јагода имати огромне штете, јер ове културе не трпе много кише и влаге.

– Огромна количина падавина уништава плодове купине и малине које су у цвату и развоју. Киша која данима пада оштетиће било коју врсту поврћа, а због доста влаге страдаће и поврће у стакленицима – каже Малетић.

Нагласио је да ово вријеме погодује само кукурузу, али и корову, јер киша не дозвољава третирање и одбрану.

Директор предузећа “Противградне превентиве РС” Јовиша Ковачевић рекао је да је градоносни облак јуче на простор Српске ушао са два правца из Хрватске и кретао се према Градишци, Српцу, Лакташима и Бањалуци.

– Градоносни облаци су били стално под контролом “Противградне превентиве РС”. Радници су до 14 часова јуче испалили више од 25 противградних ракета – рекао је Ковачевић.

Клизишта

Директор Републичке управе цивилне заштите РС Милимир Додер рекао је да нема опасности од изливања ријека јер се у идућем периоду не очекују велике падавине.

– У источном дијелу Српске крајем прошле седмице излиле су се ријеке због чега је дошло и до појаве клизишта, које и даље угрожавају домаћинства. У Сребреници је само активно више од 40 клизишта. У Братунцу и Милићима такође има активних клизишта – рекао је Додер.

Нестабилно вријеме и даље

Дежурни метеоролог у Републичком хидрометеоролошком заводу РС Драшко Рудан рекао је да је у претходних пет дана највише кише пало на подручју Зворника и то 140 литара воде по квадратном метру.

Метеоролози кажу да киша која мање-више свакодневно пада, у истом или сличном ритму, наставиће и идућих дана. Све до 7. или 8. јуна, када бисмо, према средњорочним прогнозама, најзад мало могли да одахнемо. Глас Српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *