19.03.2011.,Ниш, РТС

Од 1. јуна домаћинства која производе сир и кајмак моћи ће те производе да изнесу на тржиште само уколико имају регистровану производњу.

Анализе млечних производа који се продају на пијацама у Србији потврђују да је велики број узорака здравствено неисправан и произведен у лошим хигијенским условима.

Нови законски прописи у контроли здравствене исправности хране животињског порекла који ће се примењивати од 1. јуна малим произвођачима налажу да региструју своју производњу, уколико желе да сир и кајмак продају угоститељским објектима и продавницама или на пијацама.

Горица Цветковић из Горњег Међурова једна је од само неколико домаћица из нишког краја које су регистровале објекат за производњу млечних производа. То јој, како каже, скраћује пут до купаца.

„Купац је сигуран да је сир који купује здрав и исправан“, наглашава Горица Цветковић. „Хигијена је веома важна, а сир правимо на старински, традиционалан начин.“

Стручне службе у Нишу обавестиле су пијачне продавце сира да од 1. јуна производе од млека неће моћи да продају без тог решења. За регистрацију прераде млека у домаћинству захтевају се оптимални хигијенско-санитарни услови. Таксе износе укупно 4.500 динара, а из градског фонда за развој пољопривреде субвенционисаће се произвођачи сира. „Град ће суфинансирати сваку анализу сира са 70% од укупне цене и то један од начина да помогнемо произвођачима“, рекла је Александра Брзаковић, начелник Градске управе за пољопривреду.

Будући да је до сада свако могао да закупи пијачну тезгу, што ће се новим прописима променити, опрез купаца је разумљив. Многи кажу да су сигурни само ако купују од познатих продаваца, код којих се годинама снабдевају. Редовне санитарне контроле показале су да је опрез грађана оправдан.

Директорка Ветеринарског института Снежана Раденковић наводи да су досадашњи резултати анализа које је Институт радио показали да је већи део сира неисправан, и то бактериолошки: „Најчешће је реч о бактерији ешерихиа коли која показује да је хигијена у производњи сира лоша.“ Како је продаја сира знатно исплативија од продаје млека, очекује се да ће већина домаћинстава регистровати радионице. Са новим прописима очекује се побољшање квалитета сира и кајмака, боља контрола читавог процеса производње, лакша контрола здравствене исправности производа и заштита здравља потрошача.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *