09.06.2012., Танјуг

ЈАГОДИНА – Стручњак за воћарство и виноградарство Дејан Јоцић, изјавио је данас да виноградарство Србије „нимало“ не заостаје за оним у земаља Европе које су до сада важиле за прваке у производњи вина и грожђа.

„Мислим првенство на Италију, француску и Шпанију“, рекао је за Танјуг Јоцић, стручни сарадник за воћарство и виноградарство Пољопривредне стручне службе Јагодине.

Јоцић чија је основна дужност у Служби вођење виноградарске производње, истакао је да је квалитет вина у Србији „на завидном нивоу“. Стање виноградарства и винарства у Србији, уназад неколико година, се изузетно брзо побољшава, а „велики помак у томе, сигурно су допринели и нови засади захваљујући мерама Владе Србије, која за то последњих година даје бесповратна средства“, оценио је Јоцић.

Подизањем засада, а саде се углавном најквалитетније сорте за врхунска вина, долази до експанзије и подизања нових винарија са најсавременијом технологијом, како у Србији тако и у Јагодинском подручју где постоје три нове винарије, објаснио је Јоцић.

Овај стручњак је, међутим, приметио како ова година, за разлику од прошле, „није наклоњена виноградарима у Србији“.

„Почела је ниским температурама у фебруару и у неким рејонима измрзавање је и до 60 одсто, процене на нивоу државе су између 25 и 35 одсто“, рекао је Јоцић.

Јоцих је наставио и да виноградарима није наклоњено ни време, са много падавина које влада последњих месец дана. „Доста падавина, због пове болести и штеточина, изискује веће ангажовање око заштите, веће трошкове и новац“, рекао је Јоцић. Јоцић ипак сматра да тамо где је урађена добра и квалитетна агротехника, треба очекивати добар принос и добар квалитет . Овај стручњак је позвао виноградаре да сада, у фази цветања и прецветавања, поклоне виноградима велику пажњу „како би производњу привели крају како треба“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *