17.06.2012., Новости

 У воћњаку „Делта аграра“ у Челареву, једном од највећих у региону. Чак 85 одсто рода прва класа и отпрема се у малопродајној амбалажи. Предстоји и проширење хладњаче.

ЈАБУКЕ убране у воћњаку на пољопривредном добру „Подунавље“, које послује у оквиру „Делта аграра“ у Челареву, не враћају се у Србију. Род из овог воћњака највећим делом завршава на тржишту Русије. Самим тим, овај воћњак може да послужи као „показни пример“ већини домаћих произвођача јабука, пошто одабиром сорти, приносом, али и начином складиштења и паковања, одговара свим захтевима светског тржишта.

– Оно што је потребно да раде домаћи произвођачи јесте да у својим воћњацима производе јабуке са високим приносом и што нижом ценом, како би без обзира на тренутне тржишне цене остваривали мањи или већи профит – наводи Слободан Кошутић, директор откупа и продаје воћа и поврћа у „Делта аграру“. – Према мишљењу стручњака главни посао се обавља управо у воћњаку, како би произведена јабука била квалитетна и могла да се чува за продају и у касно пролеће и лето. Што више буде произведено квалитетних домаћих јабука у наредним годинама, то ће бити мањи увоз јабука из других земаља.

Пољопоривреда се, додаје Кошутић, мора посматрати на годишњем нивоу, јер ако се извуче неки сегмент када су у питању производња или продаје и цена у тренутној ситуацији, добија се искривљена слика.

– Савремене технологије производње, односно, производња квалитетне јабуке омогућава и дуже складиштење – наводи Кошутић. – Самим тим, надоградња на савремене воћњаке су УЛО хладњаче, које омогућавају да плодови убрани у јесен имају исти квалитет у пролеће следеће године. Тренутни складишни капацитети у Србији су мали. Берба јабука је једном годишње, али конзумација траје читаве године.

Кошутић напомиње како цене одређује тржиште, односно, да смањена понуда квалитетне јабуке доводи до раста цена, посебно у периоду од јануара до јула. Цене јабука у овом периоду су, такође, више јер су у цену укључени и вишемесечни трошкови складиштења.

У воћњаку у Челареву, површине 350 хектара, како наводи Никола Милићевић, директор овог имања, примењена је технологија производње из Јужног Тирола у Италији, региона познатог по производњи јабука. Цео воћњак прекривен је противградном мрежом, залива се системом кап по кап, којим се и прихрањује. Ту је и систем за заштиту од мраза. Оба система повезана су са рачунаром, који добија податке из самог воћњака, и на основу њих се одређује количина воде, као и средстава за прихрану. Јабуке се, одмах по брању, складиште у најсавременијој УЛО хладњачи, капацитета 6.000 тона, у самом воћњаку. У њој могу да се чувају и до годину дана, а да изгледају као да су јуче убране.

– Воћњак има површину од 350 хектара, и ове године очекујемо род од 8.500 тона, па нам предстоји и проширење хладњаче – каже Милићевић. – Садња воћака почела је 2007. године, када је посађено првих 30 хектара јабука, а план је да воћњак достигне површину од 600 хектара. Само прошле године засадили смо нових 70 хектара.

У воћњаку, у којем ради око 250 радника, гаје се јабуке сорте гала, блекбурн, златни делишес, грени смит, црвени делишес, сорта голдраш, али и две врсте ексклузивних клупских јабука – моди и фуџи кику фубракс, а за бербу се користи последња реч технике у воћарству – специјализована машина са ситемом покретних трака марке „Хермес“, вредна 40.000 евра.

ПРЕСТИЖНИ ВОЋЊАК

Производња клупске јабуке, како објашњава Милићевић, означава пре свега престиж неког воћњака. Сорте ових јабука специјално се припремају, имају одличне особине, и пласирају се у јако малом броју садница, само у оним воћњацима који имају одговарајућу технологију, али и знање за гајење такве врсте јабука.

– Ми, у нашем воћњаку, сада гајимо две врсте клупских јабука – каже Милићевић. – Одговорност јесте велика, али, са друге стране, добра цена и пласман су гарантовани.

Н. СУБОТИЋ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *