20.06.2012., Танјуг

БЕОГРАД – ПКБ Корпорација је за само годину дана од када ју је преузео град и од када је постављено ново проФесионално руководство од губиташа постала успешна Фирма, која ће ову годину завршити са 10 милиона евра добитка, саопшено је данас приликом представљања резултата те корпарације.

Поводом годишњице рада корпорације са новим руководством, ПКБ су обишли министар пољопривреде Душан Петровић, градоначелник Београда Драган Ђилас, председник градске скупштине Александар Антић, као и посланик Преокрета Захарије Tрнавчевић и том приликом поручили да је компанија успела да превазиђе бројне проблеме од којих су неки трајали годинама, а неки чак и две деценије попут неплаћених пореза и доприноса.

Ђилас је новинарима рекао да је та Фирма 2010. годину завршила са губитком од 20 милиона евра, док ће ову завршити са плусом од 10 милиона евра, чиме ће постати Фирма која ће развијати Београд.

Tа Фирма ће убудуће, како је најавио Дилас, имати задатак да мале пољопривреднике на територији града окупи, помогне им и омогући пласман њихових производа, али и да развија своје робне марке.

Градоначелник Београда је најавио и да ће ПКБ бити прва Фирма са чијим менаџментом ће бити потписан менаџментски уговор, који ће показати колике су им плате и бонуси, као и да ће та Фирма бит прва у Београду, али и у Србији, у којој ће и радници знати колики су им бонуси.

„Ово је град где се не деле места, овај град ће бирати директоре на конкурсима, тражиће онакве директоре какви су овде, а овај град већ такве и има, али повећаћемо њихов број и видеће се да оно што је државно може да буде“, поручио је Ђилас.

Указујући да је пример ПКБ показао да државни и јавни сектор имају шансе на тржишту, председник Скупштине града Београда Александар Антић рекао је да је та Фирма препорођена, пре свега, захваљући спремности и храбрости да се промене неке ствари и реше проблеми који су постојали годинама, а неки чак и две деценије.

„У Београду је скоро тве трећине од укупног земљишта пољопривредно и Београд је неискоришћена ризница и ми планирамо да је искористимо“, нагласио је Антић и истакао да је цело подручије леве обале Дунава, где се налази и ПКБ значајно за даљи развој главног града.

Говорећи о резултатима корпорације у последњих годину дана, њен директор Рајко Мандић је указао да је Фирма постала успешна захваљујући тиму од 2.000 људи, који су успели да преокрену систем и од Фирме под стечајем направе Фирму која ствара нову вредност, упошљава људе и покреће читав регион, али и подршци градских власти.

Представницима града и новинарима директор је представио и планове за наредне године, па је тако објаснио да се гради Фарма капацитета 2.500 музних крава – прва од четири које ће бити саграђене до 2014. године, када ће компанија, како очекује, имати еФикасну производњу у рангу европских произвођача.

Мандић је навео и да ће нови систем наводњавања, који се користи захваљујући чишћењу канала који претходно нису били чишћени 30 година, омогућити много већу продуктивност и производњу боље и здравије хране.

До сада је у нову механизацију, како је рекао, уложено пет милиона евра.

„Сада имамо одржив пословни модел, који ће на дуг рок сигурно у наредних 20 година омогућити да Фирма ради и ствара, и да и запослени и друштво од тога имају корист“, рекао је Мандић.

Говорећи о једногодишњим резултатима, Мандић је навео да је на пример прошечна производња млека са 7.350 литара по крави прошле године сада порасла на 8.000 литара, а очекују се и велики приноси пшенице, шећерне репе и кукуруза уколико услови буду добри.

Министар пољопривреде Душан Петровић поручио је да у Србији од хране може да се заради, а један део тих услове јесте и повећање цене хране генерално у свету.

„Tо је велика прилика. Имамо једно извориште наФте само треба да почнемо да га експлатишемо како треба“, рекао је Петровић и додао да су кораци који су начињени у ПКБ корпорацији један од начина како то треба да се чини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *