23.06.2012., Capital

БРАТУНАЦ, На више од 50 одсто малињака од укупно 1.000 регистрованих на подручју општине Братунац почела је интензивна берба овогодишњег рода малине.

“Захваљујући топлом и сунчаном времену до сада убране количине малине високог су квалитета, али планирана производња малине за ову годину у количини од 2.500 тона неће бити остварена”, рекао је предсједник братуначког Удружења малинара “Виламет” Добривоје Благојевић.

Према његовим ријечима, ове године очекује се мањи род малине од прошлогодишњег, јер је зима дуже трајала, а и након изливања ријека крајем маја уништено је на десетине малињака.

Упоредо са брањем малине врши се и организован откуп на пет пунктова које су у Братунцу успоставиле фирме “Бос-агрофуд” Поточари, “Агро-воће” из Пилице, “Инсиеме” из Братунца, “Хипекс” из Новог Горажда и “Студен-пром” из Каракаја.

“Два, од ових пет откупљивача, већ су објавила да је откупна цијена малине по килограму 1,5 КМ (87,5 дин) што је неприхватљиво јер ће већина произвођача бити на чистом губитку”, рекао је Благојевић.

Он сматра да би најреалнија цијена малине требало да буде минимално двије КМ (117 дин) , колика је тренутно у Србији, а гдје произвођачи малине ипак нису задовољни ни са том цијеном, већ траже 1,43 евра по килограму или ће од Видовдана почети протесте и блокаду саобраћајница.

На подручју Братунца протеклих година производило се и откупљивало годишње од 2.500 до 3.000 тона малине, по чему је ова општина прва у БиХ. Срна

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *