23.06.2012 ., Танјуг

РИО ДЕ ЖАНЕИРО – Лидери земаља чланица УН, на самиту у Рио де Жанеиру усвојили су завршни документ у којем се обавезују на подршку одрживом развоју и истовремено указују на бројне изазове и опасности са којима је планета суочена.

У документу „Будућност коју желимо“ на 53 стране, на завршетку тродневног самита светски лидери изражавају такође забринутост и огорчење што више од милијарду људи живе у екстремном сиромаштву, и истовремено излажу план за излазак из такве ситуације, преноси АфП.

Лидери и представници 191 земље чланице УН, на самиту на којем је учествовао и председник Србије Tомислав Николић, указали су на низ опасности по светску популацију која ће са садашњих седам милијарди, порасти на девет и по милијарди до 2050.

Међу низом изазова су ширење пустиња и нестанак шума, исушивање земљишта, загађеност животне средине и нестанак хиљада биљних и животињских врста.

Посебна пажња посвећена је, ипак, глобалном загревању, које је оцењено као једна од највећих опасности нашег времена, наводи АфП.

„Ми изражавамо дубоку забринутост због тога што су све земље, посебно оне у развоју, изложене негативном утицају климатских промена“, наводи се у завршном документу самита, усвојеном синоћ.

У документу се такође указује на већ појачан неповољан утицај екстремних промена као што су суше, пораст нивоа мора, загађеност океана, што све додатно отежава борбу против сиромаштва и глади у свету.

У завршном документу су утврђени циљеви одрживог развоја, али упркос захтеву земаља у развоју за 30 милијарди долара помоћи, нису прецизирана новчана средства за постизање ових циљева.

Генерални секретар УН Бан Ки-мун је поздравио споразум оценивши га као план да се од планете направи безбедније и ведрије место, додајући да је важно да земље УН заједно сарађују да би га оствариле.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *