24.06.2012.,Танјуг, Новости

У Поморављу и шумадији ове године је, за разлику од других крајева Србије где је мраз уништио плодове, вишња добро родила, а очекује се и добра зарада

ЈАГОДИНА – У Поморављу и шумадији ове године је, за разлику од других крајева Србије где је мраз уништио плодове, вишња добро родила, а очекује се и добра зарада.

Власник плантаже обличинске вишње у Ковачевцу код Јагодине Лука Миличић рекао је Танјугу, да је род вишње ове године „добар, добра цена и квалитет, биће добра и зарада“, и да је питање када ће се оваква година поновити.

Миличић, чија је плантажа величине 21 хектар, сматра да је „данас је исплативо гајење било кога воћа“, а ове године очекује род већи од 15 вагона и цену од 100 динара по килограму, па навише.

„То је одлична цена“, рекао је он и истакао да му је сав род откупила фирма из Лесковца „Југоком“ који извози у западне земље, пре свега Енглеску и Немачку и земље Скандинавије.

Купац сваку вече одвози камионе вишања из Ковачевца.

Шумадија и Поморавље имају добар род, док је мраз у осталим деловима Србије, пре свега у Војводину и на југу Србије, направио огромне штете, а мраз је род вишања „смлатио“ и у многим

земљама Европе попут Пољске великог произвођача и извозника овог воћа, истакао је Миличић.

На плантажи Миличића, која је око 15 километара од Јагодине, сваки дан бере од 140 до 150 сезонских радника и дневно уберу од 15 до 20 тона вишања.

Плаћено им је по учинку, за гајбу од 12 килограма добију 130 динара. Сваки просечан берач може да набаре 15 до 20 гајби и заради 1.500 до 2.000 динара. Новац који се одмах исплаћује радницима обезбеђује купац, објаснио је Миличић. Он је навео пример једне жене из Јагодине, која дневно убера 27 и више гајби, и заради око 4.000 динара.

Ако време буде наклоњено, берба ће завршити почетком наредне седмице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *