24.06.2012., Танјуг, Press-online

Од почетка године до краја маја из Србије је извезено 37.000 тона свежег воћа, 60.000 тона замрзнутог воћа и од 7.000 до 7.500 тона поврћа, изјавила је Танјугу Евица Михаљевић из асоцијације „Плодови Србије“.

На страна тржишта пласиране су све количине свежег воћа смештене по УЛО хладњачама, бар када је реч о јабукама које су „отишле углавном за Русију“, рекла је она, указујући да је извоз скоро на истом нивоу као у периоду јануар-мај 2011. године. Михаљевић је прецизирала да је пласирано укупно 35.000 тона јабука, и да ова сезона стартује са празним залихама када је реч о свежој јабуци.

Извезено је и део свеже јагоде и трешања – 1.400 тона, додала је она. Када је реч о замрзнутом воћу – малинама, вишњама, јагодама, купинама, сљивама и боровницама од јануара до краја маја је извезена „солидна“ количина, а део робе је остао на залихама, навела је она.

Михаљевић је напоменула је да смо, између осталог, у нову сезону ушли са залихама од 13.000 тона малина. Она је указала да је у том периоду извезено јако мало поврћа, а новина је да је из Србије ове године по први пут извезено око 3.200 тона младог кромпира у Русију. За овај период је међутим, карактеристично је да је увоз свежег поврћа био доста велики и износио је око 30.000 тона, а увозило се рано поврће – купус, парадајз, краставац, паприка, црни лук, кељ.., навела је Михаљевић.

Она је нагласила да Србија треба да види велику шансу у производњи поврћа, пре свега младог, додајући да стављање наше земље на листу земаља из којих је дозвољен узвоз кромпира у ЕУ потврђује да примењујемо све потребне стандарде. Михаљевић је рекла да би био успех и да бар супституишемо део увоза поврћа, јер тренутно постоји велика диспропрција у извозу и увозу повртарских производа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *