24.06.2012., Танјуг, Б92

Београд – Уредба о ограничењу трговачке марже за основне животне намирнице на 10 процената престаје да важи последњег дана јуна.

У Министарству пољопривреде и трговине кажу да ће „благовремено бити донета одлука о том документу“.

О дометима уредбе у протеклих шест месеци, мишљења су подељена – представници организација потрошача и владе оцењују да је утицала на снижење цена и очувала равнотежу на тржишту.

С друге стране трговци не виде неке велике позитивне ефекте оцењујући да њено укидање не би требало да утиче на раст малопродајних цена.

Уредба о ограничењу маржи на животне намирнице дала је резултате и утицала је на појефтињење појединих производа, што значи да су трговци зарађивали и то, често, на штету произвођача и прехрамбене индустрије, рекла је председница Центра за заштиту потрошача Србије Вера Вида.

Влада Србије крајем децембра прошле године уредбом је огрничила трговачку маржу за основне животне намирнице на десет процената и то за брашно тип 500, шећер, уље, свеже месо, слатководну рибу, млеко и јогурт.

Вида је истакла да су мере владе биле неопходне како би се спречили поремећаји на тржишту упозоривши да постоји бојазан нових поскупљења у наредном периоду као последица одуговлачења формирања Владе Србије, нестабиланог девизног курса и истицења рока важења уредбе.

„На тржишту немамо праву конкуренцију и могуће је да ћемо се, након шест месеци, када престане да важи уредба, вратити на стање из прошле године када су цене неконтролисано расле. На жалост због свих других фактора које сам навела, стање на тржишту можда буде и теже за потрошаче“, упозорила је она.

Државни секретар у Министарству трговине и пољопривреде Владимир Матовић рекао је да је уредба увела ред у промету робе од превасходног значаја за стандард потрошача и стабилизовала цене, а да тржишне слободе нису угрожене и сваки трговац је могао да оствари свој легитиман интерес.

Поред лимитирања маржи на 10 процената уредбом је дефинисан повраћај робе и рокови плаћања, као два најчешћа узрока повећања цена пре доношења тог документа, нагласио је он.

Матовић је напоменуо да марже на основне животне намирнице ни у земљама окружења нису више од 10 процената.

Према његовим речима, министарство ће и даље, у оквиру законских надлежности, интервенисати да стабилизује тржише, отклони поремећаје и успостави равнотежу како би били заштићени пре свега најугроженији слојеви становништва.

Од почетка примене уредбе 1.јануара до 20. јуна 2012. године спроведено је више од 10.000 инспекцијских контрола и било је свега један проценат трговаца који нису поштовали уредбу.

Председник Сектора трговине Уније послодаваца Србије Горан Ковачевић оценио је да је уредба утицала на незнатно снизење цена јогурта и пшеницног брашна у великим трговинским ланцима.

Код малих, независних трговаца, утицај снижења цена је био значајан у свим категоријама, али је као последица тога затворено доста малих продавница или подстакнут је рад на црно, тврди Ковачевић.

Он је мишљења да, у случају престанка вазења уредбе код великих трговаца не треба очекивати неко веће поскупљење основних зивотних намирница, док ће мали трговци подићи цене.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *