24.06.2012., Танјуг, Блиц

Министарство пољопривреде и трговине детаљно анализира поскупљења хране у Србији у јуну, како би утврдило шта је изазвало раст цена, а након прикупљања релевантних података реаговаће у делокругу својих надлежности, изјавио је државни секретар у том министарству Владимир Матовић.

Према његовим речима, у јуну је у односу на почетак године поскупело уље од 2,47 одсто до 11,74 одсто, свињско меса од 23,77 одсто до 29,78 одсто, јунеће од 8,45 до 17,64 одсто, а пилетина од 17,74 одсто до 26,13 одсто.

Повећана је и цена одређеног броја производа виших степена прераде која могу бити последица промене курса динара у односу на евро због већег учешћа увозних сировина, док у случају производње засноване на домаћим компонентама економског оправдања за повећање цена нема, оценио је Матовић.

„Министарство ће и убудуће, као што је то радило и до сада, у случају кад тржиште није у могућти да успостави економски оправдану равнотежу, интервенисати на основу својих законских овлашћења како би отклонило тржишне аномалије и заштитило, пре свега, најугроженије слојеве становништва“, поручио је државни секретар.

Он је је указао и да значајну улогу у уређењу тржишних односа има Комисија за заштиту конкуренције, која је надлежна за санкционање злоупотребе доминантног положаја на тржишту.

Матовић је навео и да тржишни инспектори перманентно контролишу тржишно поступање и да је у претходних шест месеци спровела 10.018 контрола трговачких маржи.

Влада Србије крајем децембра прошле године уредбом је ограничила трговачку маржу за основне животне намирнице на десет процената и то за брашно тип 500, шећер, уље, свеже месо, слатководну рибу, млеко и јогурт. Рок важења уредбе је шест месеци, до 30. јуна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *