27.06.2012., РТВ

НОВИ САД, СУБОТИЦА – Први откоси пшенице у Војводини мањи су за око 30 одсто од оних који ће се постизати у пуној жетви, али је извесно да ће и укупан род хлебног жита у Покрајини бити мањи од лањског, каже за Радио Нови Сад председавајући Асоцијације пољопривредника Војводине и Србије, Мирослав Киш.

Он објашњава да калкулација произвођача показује да килограм пшенице не би требало да буде јефтинији од 27 до 28 динара, а да откупљивачи, после почетног откупа од око 22 до 23 динара, жито сада плаћају само аконтативно, и то највше 19 динара за килограм.

Будући да је неизвесно да ли ће и колика бити коначна вредност пшенице, коју ће наплатити ратари, Киш апелује на државу, односно Робне резерве, да откупе најмање 200 хиљада тона зрна и да га плате динар – два више по килограму, него што је на тржишту, чиме би се достигло 25 до 28 динара, колико и показује рачуница пољопривредника.

Мирослав Киш саветује ратарима да, уколико су у могућности, складиште пшеницу, јер ће сигурно достићи бољу цену после жетве, што се показало исправним резоновањем у претходним годинама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *