30.06.2012., СРНА

БЕОГРАД – БиХ је међу главним извозним спољнотрговинским партнерима Србије која је са овим западним сусједом у првих пет мјесеци ове године остварила 429,4 милиона долара извоза.

Са земљама ЦЕфTА споразума Србија има 482,1 милион долара суфицита, захваљујући углавном извозу пољопривредних производа, разних готових производа и производа од метала, подаци су Републичког завода за статистику.

Највећи суфицит у размјени појединачно остварен је са Црном Гором, БиХ и Македонијом, а од осталих земаља, у првих пет мјесеци, истиче се и суфицит са Румунијом и Словачком.

У српском извозу предњачи Њемачка гдје је извезено 529,6 милиона долара робе, у Италију 425,9 милиона долара и Румунију 404,3 милиона долара.

Увоз из Рисије вриједан је нешто више од милијарду долара и са том земљом Србија има највећи дефицит због набавке енергената, прије свега, нафте и гаса.

Вриједност увоза из Њемачке је 842,7 милиона долара, Италије 677,2 милиона долара и Кине 568,9 милиона долара са којима Србија, такође, има дефицит.

У увозу преовлађују електричне машине, нафта и нафтни деривати, електрична енергија, апарати и уређаји, гвожђе и челик, као и камени угаљ, кокс и брикети.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *