08.07.2012., Глас јавности

БЕОГРАД – Производња млека на фармама Пољопривредне корпорације Београд (ПКБ) за три одсто је већа него у истом периоду лане упркос високим температурама због којих и краве ових дана доживљавају неку врсту стреса, изјавила је Весна Гајић из ПКБ-а.

„Дневна производња је 170.000 литара, а у мужи је 8.800 крава. Прошле године смо у ово време имали 120 крава више, а мању производњу“, навела је она.

У тој корпорацији предузимају оно што је у њиховој моћи – стаје се више проветравају, хигијена је подигнута на виси ниво, оброк и мужа су прилагођени тренутним околностима, а организује се чак и туширање крава.

„Све смо прилагодили овим условима – да крава не трпи, а да даје млека онолико колико треба“, нагласила је Гајић, која је руководилац службе за односе са јавношху ПКБ-а.

Објекти у ПКБ- у су зидани 60-их година прошлог века, а како Гајић истиче, надају се да ће изградњом нове фарме, једне од четири које планирају до 2014, побољшати услове за држање крава.

„На једној од четири фарме биће смештено 2.560 крава, са системом слободног држања и централним измузиштем у средини. Краве ће бити напољу, а улазити унутра када треба да се хране и музу. Захваљујући томе, биће дуговечније, даваће више млека и биће им боље“, нагласила је она.

Гајић је указала и да је јако битно да ће у наставку ових фарми бити изграђена постројења на биогас за производњу топлотне и електричне енергије

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *