25.07.2012., Бета, РТВ

БЕОГРАД – Суша у Србији довешће до поскупљења сточне хране, те и меса, али је још рано проценити колико, изјавио је данас стручњак за пољопривреду у Привредној комори Србије (ПКС) Милан Простран.

„Раст цена меса неће бити у корелацији са смањењем рода који је преполовљен, односно: цене неће порасти за 50 процената, зато што ће њихов пораст бити условљен и куповном моћи становништва која је и сада мала“, казао је он агенцији Бета.

Простран сматра да поскупљења могу да доведу до повећања продаје живинског меса, јер је оно од јунетине јефтиније три и по пута, а од свињетине два и по пута.

Он је казао и да ће сточни фонд сигурно бити умањен „јер нико не жели да иде у стечај или банкротира“ због скупе сточне хране и слабе потражње за месом.

„За сада је извесно да ће бити мање сточне хране у понуди и то не само кукуруза и сојине сачме, као основа за исхрану, већ и кабасте хране – луцерке и сена“, казао је он и додао је да зато битно сачувати основно стадо, пре свега краве и крмаче.

Простран сматра да нова Влада Србије хитно мора да утврди биланс залиха пшенице и кукуруза и процени очекивани род.

„Битно је да се сачува понуда жита и кукуруза за домаће потребе, односно да се избегне њихов увоз, али и увоз меса“, казао је он.

Простран је рекао да није за ограничења и забране извоза, али да држава не би требало да занемари и ту могућност уколико буде било потребе за интервенцијом на тржишту.

Генерални директор Индустрије меса „Матијевић“ Милан Јозанов изјаво је агенцији Бета да је стање у индустрији меса лоше и да товљеника има све мање, а суша ће утицати на цене и количине сточне хране.

Није могао да прогнозира колико ће поскупети месо, али је навео да су „прогнозе лоше“.

По његовој процени, „меса ће ипак бити довољно за потребе домаћег тржишта и неће бити потребе за увозом“.

По подацима ПКС, у Србији се годишње троши у просеку око 55 килограма меса по становнику што је више него претходних година, али око 10 килограма мање него пре 20 година.

Годишња потрошња меса по становнику у Европској унији је око 80 килограма.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *