29.07.2012., Новости

Суморне прогнозе америчког министарства пољопривреде за 2013. годину

Дуга суша у Сједињеним Државама, најгора од 1934. године, која је погодила 31 америчку државу, видно ће се одразити на кућне буџете Американаца и оних којима извозе храну. Америчко министарство пољопривреде саопштава да ће цене хране 2013. године да порасту за три до четири процента, што је више од досад уобичајених 2,8 одсто годишње.

– У 2013. години се, због суше, суочавамо са инфлацијом цена хране која ће бити виша од нормалне… Потрошачи ће то сигурно да осете – преносе амерички медији речи званичника министарства Ричарда Волпија.

Млеко, јаја, јунетина, пилетина и свињетина поскупеће највише, због повећања цена сточне хране. Најскупља ће бити јунетина, чија цена ће порасти за четири до пет одсто. Љубитељи млечних производа мораће да издвоје 3,5 до 4,5 одсто више него до сада. Јаја ће бити скупља за 2,5 до 3,5 процента, док ће свињетина ”најскромније” поскупети за 2,5 до 3,5 одсто.

Суша је била изненађење за све, па и министарство пољопривреде које је, штавише, претходно прогнозирало рекордни принос кукуруза. Еуфорија се, међутим, у року од месец дана претворила у бригу због сасушених усева који су погодили не само кукуруз, већ и пшеницу, соју и друге житарице, па су цене последњих недеља полетеле ка небу.

Трговци упозоравају да би ова ситуација могла да утиче и на друге земље, јер се амерички извоз значајно повећао последњих пар деценија. Сада би тај извоз могао да буде редукован.

Први удар на новчаник осетиће љубитељи пилетине, која најбрже стиже на тржиште. Цене меса ће осетно да порасту због раста трошкова за исхрану стоке, која представља највећу ставку при њиховом узгоју.

За утеху онима који не могу да издрже трку са ценама, остају воће и поврће. Америчко министарство пољопривреде не очекује да ће те намирнице значајније поскупети, јер се ови усеви наводњавају. Цене воћа и поврћа повећаће се 2013, кажу, за два до три процента, исто колико и ове године.

Д. САВИЋ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *