среда, 16. мар 2011, РТС

Влада Србије одлучила да забрани извоз пшенице. Према подацима удружења Фонда за жито, из Србије је од прошлогодишње жетве до почетка марта извезено 615.000 тона што је 115.000 тона више него што је планирано.

На данашњој телефонској седници, Влада Србије је одлучила да забрани извоз пшенице, речено је агенцији Бета у Влади.

Према подацима удружења Фонда за жито, из Србије је од прошлогодишње жетве до почетка марта извезено 615.000 тона што је 115.000 тона више него што је планирано.

И то удружење и Унија пекара су тражили да се забрани извоз пшенице из Србије да би се регулисало стање на тржишту.

Председник Удружења пекара Зоран Пралица рекао је раније да хлеб неће поскупети уколико Влада прихвати захтеве пекара, међу којима је и забрана извоза пшенице и брашна.

Поред забране извоза пшенице и брашна, пекари траже да се укину царине на увоз брашна и пшенице као и да се продужи важење Уредбе о хлебу која предвиђа ограничење маржи.

Пралица је рекао да пекари траже и корекцију одредбе споразума између Робних резерви и Уније пекара којим би се цена хлеба, која се прави од позајмљене пшенице из резерви, повећала са 38 динара (колико је било највише) на 44 динара.

Председник Удружења пекара је додао да ће, у супротном, хлеб морати да поскупи, јер ће доћи до поскупљења електричне енергије и нафте.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *