04.09.2012., РТС

У фабрици „Сојапротеин“ у Бечеју отворен нов погон за прераду сојиног концентрата. Проширење капацитета омогућиће да се годишње преради 250 хиљада тона соје, углавном за извоз, и да се, већ идуће године, заради седамдесет милиона евра

Приватна бечејска компанија за прераду соје „Сојапротеин“ пустила је у рад нови погон за производњу сојиних протеинских концентрата за сточну прехрану. Проширење капацитета омогућиће да се годишње преради 250 хиљада тона соје, углавном за извоз, и да се, већ идуће године, заради седамдесет милиона евра.

Вредност инвестиције је 30 милиона евра, а капацитет новог погона је 70.000 тона. Планирано је да „Сојапротеин“ уместо досадашњих 50 одсто у извоз пласира скоро 80 одсто својих производа.

Генерални директор „Викториа групе“, чији је члан „Сојапротеин“, Зоран Митровић рекао је на отварању новог погона да најновија инвестиција омогућује тој фирми да буде најмодернија у Европи за производњу сојиних концентрата.

Митровић је рекао да је компанија у протеклих десет година повећала извоз за осам пута.

У протеклих десет година извоз „Сојапротеина“ је са више од пет милиона евра повећан на више од 40 милиона евра, а укупан приход је са 54 милиона достигао 119 милиона евра.

Председник војвођанске владе Бојан Пајтић рекао је на свечаности да ће повећан извоз „Сојапротеина“ побољшати спољнотрговински биланс Србије и њену позицију на медјународној сцени.

„Поменимо и да 40.000 привредника сарадјује са ‘Сојапротеином’ и ‘Викториа групом’ и самим тим пољопривреда Војводине је много снажнија због оваквог пословања компаније“, рекао је Пајтић.

На отварању новог погона „Сојапротеина“ у Бечеју био је и вршилац дужности директора Канцеларије Европске банке за обнову и развој у Србији Ијан Браун.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *