04.09.2012., РТС

Шест коња у Хрватској заражено вирусом Западног Нила. Коњи не представљају опасност за ширење болести на животиње и људе.

У Хрватској откривено шест коњаво пољопривреде.

Вирус је откривен приликом спровођења програма откривања инфекције вирусом енцефалитиса Западног Нила код коња прошлог месеца и утврђени је да има шест серопозитивних коња, наводи се у саопштењу.

Сви позитивни случајеви утврђени су на подручју Вуковарско-сремске жупаније, највећим делом на локацијама уз обалу Дунава, а серопозитивни копитари су били у контакту с вирусом, у периоду не дужем од један до два месеца пре дана узимања узорака крви, наводи министарство.

Ти коњи не представљају извор заразе за људе, с обзиром на то да се „вурус Западног Нила“ не преноси с коња на коња, нити с коња на човека већ искључиво путем комараца, а присуство вируса, с обзиром на његову проширеност у суседним земљама, није изненађујуће нити неочекивано, наводи се у саопштењу.

На позитивним животињама не предузимају се никакве посебне додатне мере јер нису утврђени клинички знакови болести, нити код позитивних коња на пет газдинстава, али ни у осталим газдинствима.

Након утврђивања антитела, појава болести пријављена је Светској организацији за здравље животиња и Европској комисији, а како је реч о заразној болести заједничкој људима и појединим животињама, Управа ветеринарства је о потврди присутства вируса у Хрватској обавестила и Службу за епидемиологију Хрватског завода за јавно здравство.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *