13.09.2012., Танјуг, Политика

НОВИ САД – Власник индустрије меса „Матијевић” Петар Матијевић изјавио је данас да је повећање цене меса неизбежно због пораста цене живе „ваге” стоке и да ће цена килограма свињског бута бити 750 динара.

„Повећање цене бута на ниво од 750 динара за последицу ће имати и повећање цене месних прерађевина од минимално 30 одсто”, рекао је Матијевић, додајући да не зна како ће економски проћи месна индустрија обзиром да је куповна моћ људи на изузетно ниском нивоу.

„Заиста не знам ко ће и како да купује месо по тим ценама, али ми морамо подићи цене да би уопште могли економски да опстанемо”, објаснио је.

Матијевић је казао да су поједине месаре већ истакле нову цену меса и да ће у наредних три до четири дана све продавнице меса учинити исто.

„Цена сточне хране је скочила као никада до сада. Суша је учинила да соја и кукуруз, али и сва друга сточна храна достигну вртоглаву високу цену”, казао је Матијевић Танјугу, истичући да килограм живе ваге свиње стаје 250 динара.

По његовим речима, на основу садашње цене килограма живих свиња минимална цена бута мора бити поменутих 750 динара, а на основу цене бута одређују се и цене врата, кременадле и прерађевина саламе, кобасице и осталог.

Он је истакао да је уобичајена цена товљеника била око 100 евра, а сада је 250 евра. Власник једне од највећих месних индустија у Србији каже да се лако може десити да на тржишту ове године не буде товљеника јер је цена прасади изузетно висока.

„Познато је када је висока цена прасади да ће их ретко ко товити, јер ако је цена товљеника 250 динара по килограму, а прасади 220 јасно је да ће сви пре купити прасе”, нагласио је Матијевић.

Он је казао да нас очекује тежак период јер је суша потпуно уништила род сточне хране. По Матијевићевим речима забрињавајуће је и то што ћемо, како је рекао, по свему судећи имати проблем и са сетвом пшенице.

„Сетва пшенице је на прагу, већ би у земљишсту требало да има влаге, али суша не посустаје”, казао је Матијевић, додајући да је немогуће било шта засејати у земљу која је тврда као бетон.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *