20.09.2012., РТС

У наредном периоду могуће несташице млека на тржишту у Србији због суше и смањене производње, најавио директор „Имлека“ Слободан Петровић. Повећање производње млека може се очекивати тек од јуна 2013. године.

Директор „Имлека“ Слободан Петровић најавио је могућност несташице млека у Србији због суше и смањене производње. Петровић је истакао да је неопходно оживљавање и заштита домаће производње, али и реалан курс динара.

„Покушаћемо да превазиђемо несташицу увозом млека из својих компанија у околним земљама, јер само производња у Србији неће бити довољна“, рекао је Петровић новинарима на Менаџмент форуму југоисточне Европе.

Према његовим речима, већ сада осећа се мањак производње млека. „И до сада смо подмиривали текуће потребе из залиха које је „Имлек“ имао очекујући овакав развој ситуације“, додао је Петровић.

Како је објаснио, због суше ће производња у Србији моћи да се повећа тек од јуна наредне године, али под условом да „година буде добра“.

Најавио је и да ће разговарати са фармерима о повећању откупне цене млека и додао да ће то утицати на цене у малопродаји, али није могао да прецизира колико.

Како је раније речено агенцији Бета у „Денјуб фуд групи“, у оквиру које послују „Имлек“ и Млекара „Суботица“, млеко и млечни производи „Имлека“ могли би да поскупе од октобра јер та компанија планира да повећа откупну цену млека за 1,5 до два динара по литру. Тренутна откупна цена је 36 динара по литру.

Упозорење произвођача млека

Огласило се и Удружење произвођача млека и за сутра најавило конференцију за медије. Тема ће бити проблеми примарне производње која је, како кажу, доведена на крајњу границу одрживости, услед великог повећања трошкова.

Цене сточне хране на тржишту достигле су нагли раст, цена кукуруза скочила је са 20 динара на 29 динара, соје са 42 на 71,5 динара, а цена сојине сачме са 40 динара на 71 динар.

Производна цена сировог млека у овом тренутку достигла је 50 динара, док је откупна цена 36 динара за литар.

Дуготрајна суша нанела је такође ненадокнадив губитак и значајно умањила производњу кукуруза.

Произвођачи истичу да је производња млека драматично угрожена, јер су пословањем у таквим условима акумулирали ненадокнадиве губитке, што је последица трогодишње небриге према сектору.

Истичу да је неопходно да државне институције одмах и децидирано означе производњу хране као стратешки приоритет, а у оквиру тога је и млеко као стратешки производ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *